Yapay Zeka İnsanlara Yalan Mı Söylüyor?

Son yapılan bir araştırma, yapay zeka modellerinin insanları nasıl aldatabileceğini öğrendiğini gösterdi.

Yapay zeka, son yılların en popüler teknolojilerinden biri olarak kabul ediliyor ve birçok uzman tarafından internetten sonra gelen en önemli teknolojik ilerlemelerden biri olarak değerlendiriliyor. Bugün, üretken yapay zekâlar görseller oluşturmak, kod yazmak, verileri analiz etmek ve çeşitli diğer alanlarda kullanılmaktadır. Yapay zekânın yetenekleri arasına insanları kandırma becerisi de eklenmiş gibi görünüyor.

Yapılan yeni bir araştırma, bazı yapay zeka sistemlerinin “başkalarını yanıltmak için yanlış inançlar oluşturabildiğini” gösterdi ki bu durumu bizler genellikle aldatma veya kandırma olarak adlandırıyoruz. Bu yapay zeka modellerinden biri olan Meta’nın Çiçero modeli ise “yalan uzmanı” olarak tanımlanıyor.

Aslında, yapay zeka sistemleri insanlarla karşı dürüst olmayı hedeflerken, insanları kandırmaya yönelik taktikleri yapay zeka modelleri eğitim materyallerinden öğreniyorlar. Daha sonra ise, “insanları kandırmak, onları ikna etmekten daha kolay olduğu için” bu yöntemi tercih ediyorlar.

Araştırmanın lider yazarı Peter S. Park, “Genel olarak, yapay zeka kandırmacalarının arttığına inanıyoruz çünkü yapay zekaların görevlerini yerine getirmek için en etkili yol olduğu ortaya çıktı. Kandırmak, onların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor.” dedi.

Araştırma iki aşamada gerçekleştirildi. Birincisinde, ChatGPT gibi genel amaçlı yapay zeka modelleri, diğerinde ise Meta’nın CİCERO yapay zeka modeli gibi özel amaçlı modeller incelendi. CİCERO, Diplomacy adlı oyunda yalanlar, entrikalar ve diğer oyunculara ihanet edebilme yeteneğiyle dikkat çekti. GPT-4 ise CAPTCHA testini geçebilmek için “görme bozukluğu olduğu” yalanını söyledi.

Etiket: