Türkiye’nin 2024-2025 İçin “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi” Açıklandı!

Türkiye’nin “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi” 2024-2025 dönemi için güncellendi. İşte belirlenen yeni hedefler…

Yapay zekâ teknolojileri dünya genelinde hızla gelişirken, Türkiye de bu alanda adımlar atıyor. 2021’de yayımlanan “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi”, yapay zekâ uzmanı yetiştirmekten uluslararası iş birliklerini artırmaya kadar çeşitli hedefleri içeriyordu.

Şimdi, 2024-2025 dönemine ait yeni planlar açıklandı. Gelin bu planların detaylarına göz atalım.

Dil modeli geliştirmekten yetenekli bireyleri ülkeye çekmeye kadar birçok hedef var

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, güncellenen strateji kapsamında teknolojik gelişmeler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitli yeni hedefler belirlendi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yol haritası, birçok önemli noktaya değiniyor.

Yapay zekâ alanındaki yetenekli bireylerin Türkiye’ye çekilmesini amaçlayan yeni mekanizmalar hayata geçirilecek. Bu doğrultuda, yapay zekâ konusunda çalışan akademisyenler ve uzmanlar, Türkiye’nin yapay zekâ ekosistemiyle buluşturulacak.

Ayrıca, Türkçe büyük dil modelleri (LLM) geliştirilmesi planlanıyor. Günümüzdeki üretken yapay zekâ araçlarına güç veren dil modelleri için yerli modellerin teknik ve etik standartlarını belirlemek üzere uzman bir komite oluşturulacak. Türkiye Büyük Dil Modeli Topluluğu ile tüm ekosistemin katkıları alınacak. Türk cumhuriyetlerinden veri temini ve bu modellerin o ülkelerde kullanımı için projeler geliştirilecek.

Buna ek olarak, büyük dil modeli geliştiren ülkeler veya bu konuda küresel firmalarla bilgi ve tecrübe paylaşımına yönelik ortaklıkların artırılması planlanıyor. Hedef, küresel teknoloji firmalarının yapay zekâ alanındaki AR-GE faaliyetlerini Türkiye’de yürütmelerine yönelik özel bir mekanizma oluşturmak.

Güvenilir yapay zekâ damgası oluşturulacak, Türkiye Yapay Zekâ Portalı kurulacak

Üretken yapay zekâ modellerinin denetim ve yasal uyumu için çeşitli adımlar atılacağı belirtiliyor. Bu kapsamda, “Güvenilir Yapay Zekâ Damgası”nın oluşturulacağını göreceğiz. Ayrıca, “Yapay Zekâ Uygulamaları Hukuki Değerlendirme Rehberi” hazırlanacak ve “Yapay Zekâ Değer ve İlkeler Etki Analizi Çerçevesi” oluşturulacak. Bu adımlarla yapay zekânın güvenliğini sağlamak amaçlanıyor.

Başka bir adım ise yapay zekâ alanındaki iş gücünü artırmaya yönelik olacak. Uluslararası Lider/Genç Araştırmacılar ve Sanayi Doktora Programı destek miktarlarının artırılacağı ve bu programlardan yararlanan araştırmacı sayısının artacağı söyleniyor. Devlet burslarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim için daha fazla kontenjan açılacak. Ayrıca, bu alandaki öğrenci ve personel değişim faaliyetlerine de destek sağlanacak.

Bunun dışında, TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü yönetiminde “Türkiye Yapay Zekâ Portalı” kurulacağı belirtiliyor. Ayrıca, Yapay Zeka Enstitüsü’nün kurumsal kapasitesinin tüm ekosistemi destekleyecek şekilde geliştirileceği ve enstitü bünyesinde “Temel Yapay Zekâ Araştırma Grubu” oluşturulacağı da ifade ediliyor.

İlgili haberler

xAI, Değerlemesini 50 Milyar Dolara Çıkardı

2025 Volkswagen Tiguan Tanıtıldı!

NVIDIA, 2024 Üçüncü Çeyrek Raporunu Paylaştı: Yine Rekor Kırdı!