Yeni bir araştırma, akıllı telefonların sadece 1 dakikada şarj edilebilmesini sağlayabilecek bir teknolojinin önünü açıyor.
Günümüzde pek çok akıllı telefonun reklamlarında batarya ömrü ve hızlı şarj özellikleri öne çıkarılıyor. Peki, ya akıllı telefonlarımızı sadece 60 saniyede şarj edebilseydik? Bu durumda büyük bataryalara ihtiyaç kalmaz ve telefonlarımızda daha fazla teknolojik özellik için yer açılabilirdi.
Yeni yayımlanan bir makaleye göre, yeni keşfedilen bir teknoloji sayesinde akıllı telefonlarımızı tam olarak şarj etmek sadece bir dakikamızı alabilir. Bu teknoloji, iyonların süper kapasitörler üzerinde hareketine dayanıyor. Pozitif yüklü bir atom olan iyonların kullanımı ve süper kapasitörlerin yüksek akımda enerji depolama kapasiteleri, bu son derece hızlı şarjı mümkün kılabiliyor.
Laboratuvar çalışmalarının yakında başlaması bekleniyor
Araştırmacılardan Ankur Gupta, çalışmada kullanılan bazı akış inceleme tekniklerinin yağ ve su filtreleme sistemlerinde kullanılan yöntemlerle benzer olduğunu belirtti. Gupta, “Enerjinin gezegenin geleceği üzerindeki kritik rolünü düşündüğümde, kimya mühendisliği diplomamı cihazlarda enerji depolama için kullanmak istedim.” diyerek, bu çığır açıcı teknolojinin temelini attığını ifade etti.
Bu yeni çalışma, iyonların hareketini daha önce incelenmemiş bir bakış açısıyla değerlendirdi. Görünüşe göre atomlar, Kirchhoff Yasası olarak bilinen teoriye uygun hareket etmiyorlar. Yeni yöntem sayesinde elektrik yüklenmesi çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor, en azından teorik olarak. Araştırmanın laboratuvar deneylerinin yakında başlaması bekleniyor.