Sony, Microsoft ile Call of Duty Anlaşması Yapmayı Kabul Etti

Sony, Call of Duty’nin Activision Blizzard tarafından satın alınmasının ardından serinin PlayStation’da kalması için Microsoft ile anlaşmaya vardı. Microsoft Gaming CEO’su Phil Spencer, Sony ve Microsoft’un Call of Duty’yi PlayStation’da tutmak için “bağlayıcı bir anlaşma” üzerinde anlaştıklarını söyledi. Bunun Microsoft’un Nintendo ve diğer bulut sağlayıcılarıyla imzaladığı gibi 10 yıllık bir anlaşma olup olmadığı henüz belli değil.

Bu anlaşma, Microsoft’un Ocak 2022’de Activision Blizzard’ı satın alma teklifini duyurmasının ardından şirketler arasında geçtiğimiz yıl boyunca hem özel hem de kamuya açık olarak yürütülen sert bir savaşı sona erdiriyor.

Anlaşma, Microsoft ve Nintendo arasındaki 10 yıllık anlaşmanın yanı sıra Microsoft’un Call of Duty’yi rakip hizmetlere getirmek için bulut oyun platformlarıyla yaptığı çeşitli anlaşmalara benzer olabilir, ancak Microsoft şu anda anlaşmanın şartları hakkında herhangi bir açıklama yapmıyor.

Sony, şirketin Aralık 2022’de ilk kez 10 yıllık bir sözleşme teklif etmesinin ardından Microsoft ile bir Call of Duty anlaşması imzalamamak için direnmişti. Bunun yerine, düzenleyicilere yaptığı başvurularda Sony, Microsoft’un Call of Duty’yi Xbox’a özel hale getirebileceğinden ve hatta oyunun PlayStation sürümlerini sabote edebileceğinden korktuğunu defalarca dile getirdi.

Ancak FTC v. Microsoft duruşması sırasında PlayStation başkanı Ryan’dan mahkemede okunan ve aslında Call of Duty münhasırlığı konusunda endişeli olmadığını ve “Call of Duty’yi uzun yıllar boyunca PlayStation’da görmeye devam edeceğimizden oldukça emin” olduğunu ortaya koyan bomba gibi bir e-posta duyduk. Microsoft’un avukatları Ryan’ın başlangıçta anlaşmayla ilgili endişeleri olmadığını ve Ocak 2022’de Call of Duty ile ilgili güvence almak için Xbox başkanı Phil Spencer ile konuştuğunu belirtti.

Anlaşma, PlayStation’daki Activision içeriğinin geleceği konusunda Microsoft ve Sony arasında son 18 ay içinde aylarca süren tartışmalar ve tekliflerin ardından geldi. FTC v. Microsoft duruşması sırasında, Xbox başkanı Spencer’dan PlayStation başkanı Ryan’a gönderilen 26 Ağustos tarihli bir e-postanın PlayStation’da kalacak Activision oyunlarının bir listesini içerdiği ve Ryan’ın bundan memnun olmadığı da ortaya çıktı:

”Bu anlamlı bir liste değil. Bu liste PlayStation’da kalacak olan eski oyunlardan belirli bir kısmını temsil ediyor, örneğin Overwatch listede yer alıyor ancak oyunun güncel versiyonu olan Overwatch 2 listede yer almıyor.”

Bu e-posta açıkça Spencer ve Ryan arasındaki iletişimin kopmasına neden oldu. Bu e-postanın gönderilmesinden sadece birkaç gün sonra Spencer Call of Duty’nin “mevcut Sony sözleşmesinin ötesinde en az birkaç yıl daha” PlayStation’da kalacağını söyledi. Ryan, Spencer’ın sözleşme görüşmelerini kamuoyuna açıklamasından memnun değildi ve teklifin “birçok açıdan yetersiz olduğunu ve oyuncularımız üzerindeki etkiyi hesaba katmadığını” söyledi.

Ryan ayrıca o dönemde “özel bir iş tartışması olduğunu anladığım bir konuda yorum yapma niyetinde olmadığını, ancak Phil Spencer’ın bunu kamuya açık bir foruma taşıması nedeniyle kayıtları düzeltme ihtiyacı hissettiğini” söyledi.

Microsoft’un Activision Blizzard ile yaptığı anlaşmanın akıbetine ilişkin gerilim, Jim Ryan’ın 21 Şubat 2023 tarihinde Activision CEO’su Bobby Kotick ile yaptığı görüşmede Microsoft, Activision, Sony ve diğerlerinin AB düzenleyicileri ile bir araya geldiği gün doruğa çıktı.

Ryan, Kotick’e şöyle dedi: “Yeni bir Call of Duty anlaşması istemiyorum. Sadece birleşmenizi engellemek istiyorum.” Jim Ryan, FTC’nin Microsoft’a karşı açtığı davada verdiği ifade sırasında bu görüşmeyi doğruladı. “Bobby Kotick’e işlemin rekabete aykırı olduğunu düşündüğümü, düzenleyicilerin işlerini yapmalarını ve bunu engellemelerini umduğumu söyledim.” Görünüşe göre Kotick, Microsoft işleminin gerçekleşmesi ihtimaline karşı Sony ile uzatılmış bir Call of Duty anlaşması yaparak “kendini korumak” istemişti.

Microsoft her zaman Call of Duty’yi PlayStation’da tutacağını savunmuş ve oyunu Sony’nin konsollarından çıkarmanın mali açıdan mantıklı olmadığını iddia etmişti. Xbox başkanı Spencer, geçtiğimiz ay mahkemeye çıkmadan önce Kasım ayında tartışmayı çözmeye çalıştı ve yemin altında Call of Duty’nin PlayStation 5’te kalacağını yineledi.

Microsoft’un önerdiği anlaşmanın bu yılın başlarında engellenmesinin ardından şimdi tüm gözler İngiltere’deki yasal düzenlemelere çevrilmiş durumda. Microsoft yarın Rekabet ve Piyasalar Kurumu’nun (CMA) yanı sıra Birleşik Krallık Rekabet Temyiz Mahkemesi’nde (CAT) bir dava yönetimi konferansına katılıyor. Konferans, “CMA ve Microsoft arasında daha ileri görüşmeler yapılıncaya kadar bu işlemlerin ertelenmesi için tüm taraflarca ortaklaşa yapılan başvuruyu değerlendirmek üzere” çağrıldı.

Hem CMA hem de Microsoft bu hafta başında, CMA’nın bulut oyunlarına ilişkin endişelerini gidermek amacıyla işlemin nasıl değiştirilebileceğini müzakere etmek üzere yasal mücadelelerine ara verme konusunda anlaştı. CMA ayrıca bu hafta başında Microsoft’un tekliflerinin “yeni bir birleşme soruşturmasına yol açabileceği” ve Microsoft ile görüşmelerin erken bir aşamada olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Buna rağmen CMA, anlaşmaya ilişkin genel soruşturması için bir uzatma bildirimi yayınlayarak nihai karar tarihini 18 Temmuz’dan 29 Ağustos’a taşıdı. Microsoft, Activision anlaşmasını 18 Temmuz tarihine kadar tamamlamayı umuyor ancak İngiltere’deki durumun çözüme kavuşturulabilmesi için anlaşmanın tamamlanmasında küçük bir gecikme yaşanması da olası.

İlgili haberler

Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı QuanT Tanıtıldı!

Samsung, Yeni Yapay Zekâ Modeli “Gauss2″yi Duyurdu

Electronic Arts, Black Friday Kampanyası Başlattı!