Sıcak Çikolatanın 19. Yüzyılda İlaç Olarak Kullanıldığını Biliyor Muydunuz?

Büşra Koça
A+A-
Reset

Sıcak çikolata veya sıcak kakao, sıcak süt veya su, eritilmiş çikolata veya toz kakao ve bazen biraz şeker içeren bir içecektir. Bu sıcak içecek, tarih boyunca çikolata meraklıları için bir lezzet köşesi olmuştur.

İlk çikolata içeceği yaklaşık 2000 yıl önce Mayalar tarafından hazırlandı. Daha sonra, 1400’lere gelindiğinde, Aztek kültürünün önemli bir parçası haline geldi. Bu lezzetli içeceği Yeni Dünya’dan Avrupa’ya getirildiğinde, Avrupa’da hızla popülerlik kazandı ve o zamandan bu yana birçok değişiklik geçirdi.

Tıbbi tedavilerde bile kullanılan bir içecek olarak 19. yüzyıla kadar sıcak çikolata, karın ağrıları gibi bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldı. Bu, onun sadece lezzetli değil aynı zamanda besleyici olduğunu gösteriyor.

Sıcak çikolata, genellikle keyif amaçlı içilen bir içecek olsa da, aslında sağlık açısından bazı faydalara da sahip. İçinde bulunan yüksek oranda antioksidanlar, sağlığımız için oldukça olumlu etkilere sahip diyebiliriz. Tarihsel olarak, 16. yüzyilden 19. yüzyıla kadar sıcak çikolata hem içecek hem de bir ilaç olarak değer görüyordu.

Örneğin, İspanyol kâşif Francisco Hernández, çikolata içeceklerinin yüksek ateş ve karaciğer hastalıklarının tedavisine yardımcı olduğunu yazmıştır. Benzer şekilde, başka bir kâşif olan Santiago de Valverde Turices, sıcak çikolatanın büyük ölçüde göğüs rahatsızlıklarını ve daha küçük ölçüde ise mide düzensizliklerini tedavi etmeye yardımcı olduğuna inanmıştır. Ayrıca, 17. yüzyılda Fransızlara tanıtıldığında çikolata, “sinir nöbetleri ve kötü ruh halleri”ni tedavi etmek için kullanılmıştır, muhtemelen çikolatanın içerdiği fenetilamin ile ilgili olabilir. 🙂

Öte yandan, unutulmaması gereken şey, sıcak çikolatanın yüksek kalori, yağ ve şeker içeriğine sahip olması. Ayrıca, sıcak çikolatanın içindeki kafeinin sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceği de göz önünde bulundurulmalıyız. Dolayısıyla, keyif amaçlı tüketirken, ölçülü olmayı unutmamak önemli.