Microsoft, Azure Maia 100 Ve Cobalt 100 İşlemcileriyle Piyasaya Girdi!

Microsoft, Maia 100 ve Cobalt 100 isimli iki yapay zeka çipini tanıttı.

Maia 100, Nvidia’nın yapay zeka grafik işleme birimleriyle entegre olarak genel bilgi işlemleri için tasarlanmışken, Cobalt 100 Arm ise Intel işlemcilere rekabet edebilecek bir performansa sahip olabilir.

Her iki özel silikon çip de Microsoft’un amacını taşıyor: Azure veri merkezlerine güç sağlamak ve şirketi ile kurumsal müşterilerini yapay zeka destekli bir geleceğe hazırlamak.

Microsoft’ta Azure donanım sistemleri ve altyapı başkanı olan Rani Borkar, “Microsoft’un silikon geliştirme konusunda uzun bir geçmişi var. Bu çabalar, bu birikim üzerine inşa edilmiş durumda” dedi. Yeni Azure Maia AI yongası ve Azure Cobalt CPU, Microsoft içinde üretildi ve performans, güç ve maliyet optimizasyonu için bulut sunucu yığınının detaylı bir şekilde gözden geçirilmesiyle birleştirildi. Borkar, “Yapay zeka çağı için bulut altyapısını yeniden düşünüyoruz ve bu altyapının her katmanını tam anlamıyla optimize ediyoruz” ifadesini kullandı.

Azure Cobalt CPU, ismini mavi pigmentten alıyor ve Arm Neoverse CSS tasarımı temel alınarak Microsoft için özel olarak uyarlanmış 128 çekirdekli bir çip olarak karşımıza çıkıyor. Bu çip, genel bulut hizmetlerini desteklemek üzere tasarlandı. Microsoft, Cobalt CPU’sunu şu anda Microsoft Teams ve SQL server gibi iş yükleri üzerinde test ediyor ve önümüzdeki yıl çeşitli iş yükleri için sanal makineleri müşterilere sunmayı planlıyor.

Maia 100 ise büyük dil modeli eğitimi ve çıkarımı gibi bulut yapay zeka iş yüklerini çalıştırmak üzere tasarlanmış durumda. Microsoft, OpenAI ile iş birliği yaparak, Maia’nın tasarım ve test aşamalarında büyük bir rol oynuyor. OpenAI ile yapılan ortaklık, şirketin Azure üzerindeki en büyük yapay zeka iş yüklerinden bazılarına güç sağlamak amacıyla kullanılacak.

İlgili haberler

God of War Ragnarok PC’de Bulmaca İpuçlarını Kapatma Seçeneği Geldi

Krafton, Tango Gameworks’ü Neden Satın Aldı?

Meta CEO’su Zuckerberg, Apple’ın Ürün Stratejisini Eleştirdi