Malezya, İçerik Nedeniyle Meta’ya Karşı Yasal İşlem Başlatacak

Malezya Cuma günü yaptığı açıklamada, “istenmeyen” paylaşımları kaldırmadığı gerekçesiyle Facebook’un ana şirketi Meta’ya karşı yasal işlem başlatacağını duyurdu ve bu ülkenin bu tür içerikler konusunda bugüne kadar aldığı en güçlü önlem oldu.

Geçtiğimiz yıl yapılan ve büyük çekişmelere sahne olan ulusal seçimler etnik gerilimlerin artmasına yol açmış ve Kasım ayında iktidara gelen Başbakan Anwar Ibrahim yönetimi ırk ve din konularına değinen provokatif paylaşımları engelleme sözü vermişti.

Malezya İletişim ve Multimedya Komisyonu yaptığı açıklamada, Facebook’un (FB) son zamanlarda ırk, kraliyet, din, hakaret, taklitçilik, çevrimiçi kumar ve dolandırıcılık reklamlarıyla ilgili önemli miktarda istenmeyen içerikle “boğuştuğunu” söyledi.

Komisyon ayrıca, Meta’nın kurumun defalarca talep etmesine rağmen yeterli önlemi almadığını ve siber güvenlik konusunda hesap verebilirliği teşvik etmek ve tüketicileri korumak için yasal işlemin gerekli olduğunu söyledi.

Meta yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Ülkenin saygıdeğer kraliyet mensupları hakkında yorum yapmak da hassas bir konu ve onlara yönelik olumsuz ifadeler fitne yasaları kapsamında yargılanabiliyor.

Facebook’a yönelik eylem, Anwar’ın çok etnikli koalisyonu ile muhafazakar Malay Müslüman ittifakını karşı karşıya getirmesi beklenen altı eyaletteki bölgesel seçimlerden sadece haftalar önce geldi.

Facebook Malezya’nın en büyük sosyal medya platformu olup 33 milyonluk nüfusunun tahmini %60’ının kayıtlı bir hesabı bulunmakta.

Meta, Google’ın (GOOGL) YouTube’u ve TikTok’u içeren büyük sosyal medya firmaları, platformlarında yayınlanan içerikler nedeniyle sık sık yasal inceleme altında.

Bazı Güneydoğu Asya hükümetleri sık sık içeriklerin kaldırılmasını talep ediyor.

Vietnam, 2020 yılında, platformunda daha fazla yerel siyasi içeriği sansürlemesi için hükümetin baskısına boyun eğmemesi halinde Facebook’u ülkede kapatmakla tehdit etti. Yetkililer geçen yıl Vietnam’da faaliyet gösteren sosyal medya platformlarının ilk çeyrekte yanlış bilgi içeren ve ülke yasalarını ihlal eden 3.200’den fazla gönderi ve videoyu kaldırdığını söyledi.

Facebook, 2019 yılında Endonezya’da bir sahte haber sendikasıyla bağlantılı yüzlerce yerel hesabı, sayfayı ve grubu kapatmıştı.

Etiket: