LinkedIn, Dolandırıcılık Önleme Özelliklerini Kullanıma Sunuyor

Çağlar Enes Sezgün
A+A-
Reset

Geçtiğimiz ay yeni doğrulama özelliklerinin ön gösterimini yapan LinkedIn, iş arayanlara gerçek şirketler ve işlerle muhatap olduklarına dair güven vermek için şimdi bunları kullanıma sunuyor. Aynı zamanda, iş odaklı sosyal medya sitesi dolandırıcılık gibi görünebilecek mesajlar için uyarılar getirdi. LinkedIn’in son şeffaflık raporuna göre ikinci özellik, sitedeki sahte hesapların arttığı bir dönemde geldi.

LinkedIn’in yeni doğrulama aracı, iş ilanlarıyla ilgili olarak ilan verenler ve şirketler hakkında bilgi sunar. Örneğin, bir şirket sayfası ve iş ilanının, iş e-postası ve resmi kimlikleri CLEAR gibi güvenlik hatlarına yönlendiren şirket tarafından doğrulanıp doğrulanmadığını görüntüleyebilir.

LinkedIn, Dolandırıcılık Önleme Özelliklerini Kullanıma Sunuyor

Şirket bir blog yazısında “İş ilanlarında doğrulamalar gördüğünüzde, bu, iş ilanı sahibi, LinkedIn veya ortaklarımızdan biri tarafından gerçekliği doğrulanmış bilgiler olduğu anlamına gelir” diye yazdı. CLEAR ile doğrulama ücretsizdir ancak bir ABD telefon numarası ve resmi kimlik paylaşmayı gerektirir. İşvereninizi şirket e-posta adresinize gönderilen bir doğrulama kodu aracılığıyla da doğrulayabilirsiniz ve bazı kullanıcılar programa kayıtlı şirketler için Microsoft Entra aracılığıyla hem kimliklerini hem de işverenlerini doğrulayabilir.

LinkedIn, bir profilin ne zaman oluşturulduğunu ve en son ne zaman güncellendiğini ve hesapla ilişkili doğrulanmış bir telefon numarası ve/veya iş e-postası olup olmadığını göstermek için kısa süre önce “Bu Profil Hakkında” özelliğini başlattı. Amaç sahte hesapları ortadan kaldırmak, ancak LinkedIn aynı zamanda kullanıcıları yüksek riskli içerik konusunda uyaran yeni mesajları da kullanıma sunuyor.

LinkedIn, Dolandırıcılık Önleme Özelliklerini Kullanıma Sunuyor

“Artık LinkedIn’deki mesajlar güvenliğinizi etkileyebilecek yüksek riskli içerik içeriyorsa da sizi uyarıyor. Örneğin, bir mesaj görüşmeyi başka bir platforma taşımanızı isterse sizi uyaracak, çünkü bu bir dolandırıcılığın işareti olabilir. Bir şeyler doğru gelmiyorsa, bu uyarılar size gönderene haber vermeden içeriği bildirme seçeneği de sunacak.”

Yeni özellikler, LinkedIn’in dolandırıcılık hesaplarında büyük bir artış olduğunu gösteren son şeffaflık raporunun ardından geldi. Temmuz ve Aralık 2022 arasında şirket, önceki altı ayda 22 milyon iken 58 milyondan fazla hesabı engelledi. LinkedIn, geçen yıl hakkında yazdığı gibi, yapay zeka tarafından oluşturulan sahte fotoğraflı profiller bile görüyor. Profil fotoğraflarını yapay zeka tarafından oluşturulup oluşturulmadığını aktif şekilde kontrol ediyor. Ancak son yapılan bir çalışmada, 1.000’den fazla aktif profilin yapay zeka tarafından oluşturulmuş fotoğraflar kullandığı tespit edildi.”

LinkedIn, iş ilanlarında doğrulamaların henüz yeni başladığını, bu nedenle henüz göremeseniz de, şirket erişimi genişlettikçe araçların daha yaygın hale geleceğini belirtti. Bu arada, şüpheli iş ilanlarını nasıl tespit edeceğinize ve bunlardan nasıl kaçınacağınıza ilişkin ipuçlarına göz atmanızı tavsiye ediyor.