Netanyahu küresel bir özel şirketin ülkedeki en büyük yatırımını duyurdu ; Kiryat Gat fabrikası binlerce kişiyi işe alacak.
ABD’li yarı iletken devi Intel Corp. 25 milyar dolarlık bir yatırımla Kiryat Gat’ta bir çip üretim tesisi kurmak üzere İsrail hükümetiyle prensip anlaşması imzaladı.
Başbakan Benjamin Netanyahu, Intel yatırımının İsrail’de “eşi benzeri görülmemiş” olduğunu ve dünyanın en ileri teknolojisini kullanacak bir çip üretim tesisi kurmaya yönelik olacağını söyledi. Intel 2019 yılında Kiryat Gat çip fabrikasının inşası için yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım için görüşmeler yapmıştı.
Netanyahu Pazar günü yapılan haftalık kabine toplantısında “Bu, İsrail Devleti’nde bugüne kadar yapılan en büyük yatırım” dedi. “Bu, İsrail ekonomisine duyulan büyük güvenin bir ifadesidir ve burada inşa ettiğimiz serbest ekonominin ve burada geliştirmekte olduğumuz teknolojik ekonominin gücünü tam olarak yansıtmaktadır.”
Duyuru, Intel ile Maliye Bakanlığı arasında yatırım planları konusunda prensip anlaşmasına varılmasının ardından yapıldı. Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, anlaşmanın bir parçası olarak Intel’in bugün devlete ödediği %5’lik vergi oranından %7,5’lik bir vergi ödeyeceği belirtildi. Buna ek olarak Intel’in Sermaye Yatırımlarını Teşvik Kanunu (ECIL) kapsamında yatırım tutarının %12,8’i oranında devlet hibesi alması yönünde karar alındı.
Bakanlık, Kiryat Gat fabrikasının 2027 yılına kadar açılmasının ve en az 2035 yılına kadar faaliyette kalmasının ve ortalamanın üzerinde ücretlerle binlerce işçiyi istihdam etmesinin beklendiğini söyledi.
Intel 1974 yılında İsrail’e girdiğinden bu yana İsrail’e 17 milyar dolardan fazla yatırım yaptı ve Hayfa, Petah Tikva ve Kudüs’teki üç Ar-Ge merkezinin yanı sıra Kiryat Gat’taki üretim tesisinde 11.700 çalışanı istihdam ediyor. Intel, şu anda İsrail’de yaklaşık 42.000 işçiye dolaylı istihdam pozisyonu oluşturmaktan sorumlu olduğunu söylüyor.
Intel’den yapılan açıklamada, “İsrail teknik yetenek ve inovasyon açısından küresel bir merkez ve Intel’in önemli küresel üretim ve Ar-Ge merkezlerinden biri” denildi. “İsrail’deki üretim kapasitesini genişletme niyetimiz, gelecekteki üretim ihtiyaçlarını karşılama ve Intel’in IDM 2.0 stratejisini destekleme konusundaki kararlılığımızdan kaynaklanıyor ve İsrail hükümetinin devam eden desteğini takdir ediyoruz.”
Geçtiğimiz yıl Intel, İsrailli bilgi işlem teknolojisi girişimi Granulate’i 650 milyon dolar karşılığında satın alarak yonga üreticisinin beş yıl içinde İsrailli bir şirketi satın aldığı yedinci şirket oldu.
Teknoloji devi, 2017 yılında Kudüs merkezli otonom sürüş teknolojileri üreticisi Mobileye’ı 15 milyar doların üzerinde bir bedelle satın aldı ve bu işlem bir İsrailli şirketin bugüne kadarki en büyük çıkışı oldu. Mobileye, tamamen otonom araçlarla dolu bir geleceğe bakan Intel’in küresel operasyonlarının merkezi bir parçası haline geldiğini söyleyebiliriz.
Geçtiğimiz hafta Intel, Intel İsrail’in 2022 yılında 8,7 milyar dolarlık rekor ihracat gerçekleştirdiğini ve bunun İsrail’in tüm GSYİH’sinin %1,75’ini ve firmanın kurumsal sorumluluk raporuna göre İsrail’in tüm yüksek teknoloji ihracatının %5,5’ini oluşturduğunu açıkladı. Ayrıca Intel İsrail, 2021’de kaydedilen 2,2 milyar dolara kıyasla %60 artışla İsrail’deki işletmelerden 3,5 milyar dolarlık mal ve hizmet satın aldığı açıklandı.