Google, biyoloji alanında kullanılan yapay zeka modeli AlphaFold’un en son sürümü olan “AlphaFold 3″ü duyurdu. Bu model, DNA, RNA ve ligandların üç boyutlu modellemesini gerçekleştirebiliyor.
ABD merkezli teknoloji devi Google, tıp, tarım, malzeme bilimi ve ilaç sektörleri için geliştirilen yapay zeka AlphaFold’un en yeni sürümünü duyurdu. “AlphaFold 3” olarak adlandırılan bu yeni yapay zeka, özellikle tıp alanındaki yetenekleriyle dikkat çekiyor. AlphaFold 3, DNA, RNA ve ligandların modellemesini gerçekleştirebiliyor.
Önceki AlphaFold sürümleri yalnızca protein yapılarının tahminlerini yapabiliyordu. Ancak AlphaFold 3 ile bu yetenek daha da geliştirildi ve doğruluk oranı %50 arttı. Google DeepMind CEO’su Demis Hassabis, yeni yapay zekânın biyoloji alanında daha derinlemesine çalışmalara olanak tanıyacağını vurguladı.
AlphaFold 3, bilim insanları için oldukça basit bir çalışma mantığına sahip. Bu yapay zeka, içinde moleküler yapıların bulunduğu geniş bir kütüphaneye sahip ve bilim insanlarının girdilerine göre 3 boyutlu modeller üretiyor. AlphaFold 3’ün 3 boyutlu modelleme yeteneği, Stable Diffusion gibi bir yapay zeka modeli tarafından sağlanıyor. Google’ın en son yapay zeka modeli olan AlphaFold 3, şu anda ilaç keşfi çalışmalarında kullanılıyor.
Google’ın açıklamasına göre, AlphaFold 3 geniş bir bilim topluluğu ve politika yapıcılarla iş birliği içinde geliştirildi. Şirket, bu tür yapay zekanın salgın hastalık gibi durumlar için de kullanılabileceğinin farkında ve olası tehditlere karşı gerekli çalışmaları yaptığını belirtti.