Eyfel Kulesi Hakkında Temel Bilgiler
- Fransızca ismi La Tour Eiffel.
- 26 Ocak 1881 ile 31 Mart 1889 tarihleri arasında inşa edilmiş.
- Yüksekliği 324.8 metre, ağırlığı ise 10.100 ton.
- Zirveye giden yol 1665 basamaktan oluşuyor.
- Tasarımcısının ismi Gustave Eiffel.
- Mimarının ismi Stephen Sauvestre.
Eyfel Kulesi Hakkında İlginç Bilgiler
Dünyanın en ünlü yapılarından biri olan Eyfel Kulesi, sıradışı teknik özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu ikonik kulede “Yok artık!” dedirtici birçok özellik bulunuyor. Belki de en şaşırtıcı bilgilerden biri, aslında inşa edildiğinde planlanan 20 yıl sonra kaldırılma öngörüsüydü. Ancak, daha sonra bir yayın istasyonu olarak ne kadar işlevsel olduğu ve çektiği turist sayısını düşündükten sonra, bu kararın değiştirildiğini görmekteyiz.
Eyfel Kulesi Hakkında Muhtemelen Bilmediğin 10 Bilgi
- Fransız Devrimi’nin 100. yılını kutlamak amacıyla Paris Fuarı’nın giriş kapısı olarak düşünülen ve 1887-1889 yılları arasında inşa edilen kule, 300 metre yüksekliğinde ve 1665 basamaklı olarak kurulmuş.
- 3.000 işçi, 26 ay boyunca, 18.038 adet demir parçayı, 2.5 milyon perçinle bir araya getirmiş. Üstelik yapım aşamasında hiçbir işçiye zarar gelmemiş.
- Kendisinin yaklaşık 10 bin ton ağırlığında olduğu tahmin ediliyor.
- Kulenin yapımında tam 7.300 ton çelik harcanmış.
- Eyfel Kulesi’nin paslanmasını engellemek için her 7 yılda bir, 25 boya ustası 60 ton boya kullanıyor.
- Kuleye elektrik sağlanabilmesi için toplam 80 km’lik elektrik kablosu kullanılıyor. Evet, bununla bir köy aydınlatılabilir.
- New York’taki Chrysler Building inşa edilene kadar Eyfel Kulesi dünyanın en yüksek yapısıydı.
- Kulenin demirleri yoğun güneş altındayken genleşiyor. Soğuk havalarda ise büzülüyor. Bu da kulenin boyutlarını 20 santim kadar değiştiriyor. Toplam büyüklüğü düşününce gözle anlaşılamayacak bir değer.
- Şimdiye kadar kuleyi 250 milyondan fazla insanın ziyaret ettiği düşünülüyor. Yılda ortalama 7 milyon insan, Paris’in en ünlü kulesini görmeye gidiyor.
- Kulenin yapım masrafları, yaklaşık 8 milyon frank tutmuş. 1880 yılına göre düşünürsek bu inanılmaz bir miktar.
İstenmeyen Demir Yığını
Eyfel, Paris’e kendini kabul ettirene kadar çok zor günler yaşamış. O zamanlar sıkıntılı zamanlar tabii. Şehrin ortasına kocaman bir şey dikilmiş ve dikkat çekiyor. Eyfel’e hayran olanlar kadar onu hiç sevmemiş olanlar da varmış. İnsanlar bu kuleyi dev bir elektrik direğine benzetmişler. Hatta edebiyat ve sanat dünyasından isimler onun bir an önce kaldırılması yönünde kampanya bile başlatmışlar. Örneğin İngiliz şair William Morris, zamanının çoğunu hiç sevmediği halde Eyfel Kulesi’nin altında geçirirmiş. Bunu neden yaptığını soranlar olmuş, Morris cevap verirken hiç acımamış:
“Koca Paris’te bu çirkin demir yığınını görmediğim tek yer burası.”
Bu kırıcı eleştirilere Eyfel’in yanıtı pek sağlam olmuş. Eyfel Kulesi, inşasında harcanan maliyetin büyük bir kısmını, açılıştan sonraki 5 ay içerisinde gelen 2 milyon turist sayesinde çıkarmış! Eyfel Kulesi’ni bizden de yorumlayanlar var tabii. Nazım Hikmet, Eyfel’i çelik bir zürafaya ve Cemal Süreya da korseli A’ya benzetirken Bedri Rahmi Eyüboğlu ise şiirlerinde bu yapıyı Galata Kulesi ile evlendirmek istemiş.
Eyfel Kulesi 2023 Giriş Ücreti Ne Kadar? Ziyaret Saatleri Ne Zaman?
Ücretler En son böyleydi her an değişmiş olabilir..
Asansörlü 1. ve 2. Kat Giriş Bileti
Yetişkin: 18.1 euro
12-24 yaş: 9 euro
4-11 yaş ve engelli: 4.5 euro
0-4 yaş: Ücretsiz
Asansörlü Tam Giriş Bileti
Yetişkin: 28.3 euro
12-24 yaş: 14.1 euro
4-11 yaş ve engelli: 7.1 euro
0-4 yaş: Ücretsiz
Merdivenli 1. ve 2. Kat Giriş Bileti
Yetişkin: 11.3 euro
12-24 yaş: 5.6 euro
4-11 yaş ve engelli: 2.8 euro
0-4 yaş: Ücretsiz
Merdivenli Tam Giriş Bileti
Yetişkin: 21.5 euro
12-24 yaş: 10.7 euro
4-11 yaş ve engelli: 5.4 euro
0-4 yaş: Ücretsiz
Not: “Merdivenli tam giriş bileti” 2. kata kadar merdiven ve sonrasında asansör kullanımını kapsamaktadır.
Giriş ücretleri için güncel bilgileri Eyfel Kulesi’nin resmi Ticket Prices and Opening Times sayfasından öğrenebilirsin.
Eyfel Kulesi ziyaret saatleri, asansörlü giriş yapacaklar için 9:30 – 23:45 arasında. En üst kata 22:30’a kadar çıkabiliyorsun. Yaz döneminde kapanış saatleri 0:45’e kadar uzatılıyor (en üst kat için 23:00), ama giriş saati 09:30’a çekiliyor. Merdivenle çıkış yapacaklar, 09:00 – 18:30 saatleri arasında kuleyi ziyaret edebilir (en üst kat için 18:00). Yaz döneminde ise kuleye giriş saatleri 09:30 ile 0:45 arasında.
Eyfel Kulesi Ne Zaman Yapıldı?
31 Mart 1889 tarihinde kulenin açılışı yapılmış. 26 Ocak 1887-31 Mart 1889 yılları arasında inşa edilen Eyfel Kulesi’nin inşaatındaki geliştirmelere ise 20 yıl daha devam edilmiş.
Eyfel Kulesi Neden Yapıldı? Eyfel Kulesi’nin Mimarı Kim?
Fransız hükümeti, Fransız Devrimi’nin 100. yılını kutlamak amacıyla Dünya Fuarı’na aynı zamanda giriş olacak bir anıt yapı inşa ettirmek istemiş Bunun için bir yarışma açılmış ve yarışmaya 100’den fazla proje katılmış. Yarışmayı, yaptığı köprülerle tanınan Alexandre-Gustave Eiffel isimli mimar kazanmış. Kulenin tasarımcısı olarak onun ismi geçse de proje tasarımının büyük bölümü, asistanı Maurice Koechlin tarafından hazırlanmış. Projeyi gerçekleştiren mimarın ismi ise Stephen Sauvestre.
Eyfel Kulesi’nin Bilinmeyen Yanları
- Yapılan araştırmalara göre; Eyfel Kulesi’nde şimdiye kadar yaklaşık 400 kişi intihar etmiştir. Ölümle sonuçlanmayan ya da engellenen binlerce intihar eylemi de bulunuyor.
- 1887 yılında sadece 20 yıllık izin alınması ile inşa edilen kule, çok yüksek olması sayesinde 1909 yılında Atlantik ötesi ile haberleşme imkânı sunduğundan sökülmemiştir. En büyük yardımı ise Birinci Dünya Savaşı’nda Fransız ordularına iletişim ağı sağlaması ile olmuştur.
- 125 metre derinliği ve 25 metre genişliği olan kule, 1665 basamaklıdır. Ayrıca 3 katlı manzara izleme bölümü bulunan kulenin yüksekliği ise 300 metre olsa da anten ile beraber sayıldığında 324 metreyi aşar.
- Geçmişte Parizyen sanatçıları tarafından yapılmasına karşı çıkılan anıtı engelleme çalışmaları için kampanyalar başlatılmıştır. Eyfel Kulesi’nin yapımına karşı çıkan isimlerden biri de William Morris olmuştur. Fakat kuleyi sevmemesine rağmen, anıtın üzerinde en çok vakit geçiren kişi olan Morris’e bunun nedeni sorulduğunda; “bu çirkin demir yığınını görmediğim tek yer burası olduğu için burada otuyorum” şeklinde yanıtlar alındı.
- 1940 yıllarında gerçekleşen Hitler’in Fransa fethi sırasında; Fransızlar tarafından bütün asansör kabloları kesilse de Hitler tırmanarak anıtın tepesine çıkmış ve Gamalı Haç Bayrağı’nı en uç kısma asmıştır. 4 yıl Paris’in egemenliğini elinde bulunduran Hitler, müttefiklerin yaklaştığı haberini alınca kulenin yakılmasını emretse de Paris Valisi General Dietrich Von Choltitz buna karşı gelerek kulenin yakılmasına karşı çıkmıştır.
- Dünyanın en çok ziyaret edilen ve en çok kazanan anıtı olan Eyfel Kulesi, sabah 09.00 ile gece 00.00 saatleri arasında olmak üzere ziyaretçi ağırlıyor. Paskalya ve Noel gibi özel günlerde kapanış saati uzatılır.
- Eyfel Kulesi’nin çevresi ücretsiz olsa da, kuleye çıkmak; kullanılan yollara ve kişiye göre farklı ücretler doğrultusunda değişim gösteriyor. Yetişkinler ve çocuklar için alınan ücretlerde de farklılıklar görülüyor.
- Eyfel Kulesi’nin genelde bilinmeyen ve duyulduğunda da şaşırmaya neden olan bir diğer özelliği ise her kış döneminden sonra 15 cm kısalmasıdır. Kulenin dengesinde sorun olmamasının nedeni ise, yaz güneşi sayesinde kulenin yine birkaç santim uzamasıdır.
- Anıtın paslanmasını önlemek amacı ile yaklaşık 60 ton boya ile kule 3 farklı renk tonuna boyanır. En açık ton zirvede kullanılırken en koyu ton ise en alt kısım için tercih edilir. Bu da kulenin daha uzun ve daha zarif görünmesinde etkin rol oynar.