Elon Musk, Neuralink’in ikinci insanlı deneyine başladığını duyurdu. Şirket, bir kişinin daha beynine implant yerleştirdi, ancak detaylar şu an için sınırlı.
Elon Musk’ın beyin-bilgisayar arayüzü geliştirmeyi hedefleyen şirketi Neuralink, bu yılın başlarında ilk insanlı deneyini gerçekleştirmişti. Noland Arbaugh isimli felçli bir adamın beynine çip takılan bu deney başarılı geçmiş, Arbaugh düşünce gücüyle bilgisayarı kontrol edebilmişti. Hatta sosyal medyada paylaşım yapmak ve oyun oynamak gibi çeşitli aktiviteleri de gerçekleştirmişti.
Neuralink, yakın zamanda ikinci deney için onay aldı. Deneyin ne zaman yapılacağı merak edilirken, bugün beklenen haber geldi. Şirket, ikinci kez bir insanın beynine çip yerleştirdi.
Musk’a göre ikinci deney başarılı geçti
Lex Fridman’ın podcast programına katılan Musk, burada yaptığı açıklamada Neuralink’in ikinci deneyine başladığını ve bir kişinin daha beynine çip yerleştirildiğini açıkladı. Musk, operasyonun başarılı geçtiğini ve her şeyin yolunda olduğunu belirtti. Açıklamaya göre, ikinci hastanın beynindeki 1024 elektrottan 400’ü aktif durumda.
Şu an için ikinci insanlı deney hakkında bildiklerimiz bu kadar. Şirket, operasyonun ne zaman gerçekleştiğini ve deneyin kimin üzerinde yapıldığını henüz açıklamadı. Mayıs ayında başvuruların alındığı bilinmekte ve operasyonun muhtemelen temmuz ayında gerçekleştirildiği düşünülüyor. Daha fazla detay geldiğinde paylaşacağız. Bu hastanın da Arbaugh gibi düşünce gücüyle bilgisayar kontrolü yapıp yapamayacağını zaman gösterecek.
Neuralink, birkaç hafta önce bir canlı yayın düzenlemişti. Bu yayında, ikinci deneyde ilk denemede yaşanan sorunların önlenmesinin hedeflendiği ifade edilmişti. Bahsedilen sorun, implantın ipliklerinin geri çekilmesi ve istenildiği gibi çalışmamasıydı. Şirket, bu sorunu azaltarak beyindeki karbondioksit seviyelerini normal tutmayı amaçlıyordu.
Daha fazla bilgi geldiğinde, bu sorunların çözülüp çözülmediğini göreceğiz. Eğer her şey yolunda giderse, Neuralink 2024 yılı içinde 2’den fazla kişinin beynine implant yerleştirmeyi hedefliyor.