Araştırmacılar, ünlü filmlerin gerçekte hiç çekilmemiş sahte görüntüleri insanlara izleterek hatalı anılar oluşturabileceklerini tespit etti.
Öncelikle deepfake nedir, ona bakalım.
Bir kişiyi yapay zekadan da faydalanarak hiç bulunmadığı bir video ya da fotoğrafa ekleme işlemidir. deepfake’in oluşturulmasını sağlayan birçok yöntem vardır. En çok tercih edilen yöntemler arasında yüz değiştirme vardır. Derin sinir ağlarını ve otomatik kodlayıcıları içeren bu yöntem yapay zeka ile çalışır. deepfake için bir video belirlemek gerekir ve bu videoda yer alması istenilen kişinin görüntü ve videolarından oluşan dosyalara ihtiyaç vardır. Hedef video ve kişinin videoları tamamen alakasız olabilir. Bu Deepfake yapmaya engel bir durum değildir. Çünkü otomatik kodlayıcı, hedef kişinin farklı açıdan görüntülerini tespit ederek, hedef videoda benzerlikler gösteren kişi ile eşleştirmek üzerine çalışır.
Plos One dergisinde yayınlanan raporda 436 kişilik bir gruba popüler filmlere deepfake ile başka oyuncuların eklendiği videolar izletildi.
Bunlar arasında Brad ve Pitt ve Angelina Jolie’nin yer aldığı bir The Shining kesiti, Charlize Theron’un yüzünün yerleştirildiği Captain Marvel ve Will Smith’in Neo’yu canlandırmış gibi göründüğü The Matrix videoları vardı.
Katılımcıların yüzde 49’u görüntülerin gerçek olduğuna inandı.
Hatta yüzde 41’i Captain Marvel’ın yeniden çevriminin orijinalinden daha iyi olduğunu söylerken, yüzde 12’si de The Matrix’in yeniden çevrimini daha iyi bulduğunu dile getirdi.
Gillian Murphy liderliğinde yapılan bir araştırma, deepfake teknolojisi ile insan beyninin kandırılabileceğini, yaşanmamış şeylerin yaşanmış gibi hatırlanmasına neden olabileceğini ortaya koydu.
Indiana Jones serisinin ilk filmi olan Raiders of the Lost Ark filminde oynatılan Chris Pratt: