Çinli araştırmacılar tarafından geliştirilen model, 50’ye yakın vakada %95’in üzerinde başarı gösterdi.
Çin’deki Hava Kuvvetleri Tıp Üniversitesi, Tsinghua Üniversitesi ve yapay zekâ teknolojileri geliştiren SenseTime’dan araştırmacılar, kanserin patolojik görüntülerini detaylı bir şekilde okuyabilen çok yönlü bir yapay zekâ modeli geliştirdi. Bu projede, ülkedeki yerel verilerden derlenen yaklaşık 300 bin dijital patoloji görüntüsü kullanıldı.
Araştırma sonuçlarına göre yapay zekâ modeli, 20’den fazla organı analiz edebilme yeteneğine sahip. Bu analizler arasında pankreas sınıflandırması, lezyon tanımlaması, çoklu kanser ve biyobelirteç değerlendirmesi gibi önemli maddeler bulunuyor.
Başarı oranı %95 olarak gözlemlendi
PathOrchestra adı verilen bu çok yönlü yapay zekâ modeli, uygulandığı 50’ye yakın kanser vakasında %95’in üzerinde bir doğruluk oranına ulaştı. Araştırmayla ilgili konuşan yetkililer, bu çalışmanın Çin’in yapay zekâ alanındaki hızlı büyümesinin bir göstergesi olduğunu belirtti.
Yapay zekâ modeli, çapraz öğrenme adı verilen bir yöntemle kendi kendini eğitti. Hava Kuvvetleri Tıp Üniversitesi Temel Tıbbi Bilimler Akademisi’nden Profesör Wang Zhe, patolojik görüntüleri algılamanın ve yorumlamanın, patojenler arasındaki farklar nedeniyle çok zor olduğunu ve bu yüzden hastalıklı yapıların incelenmesinin görüntü işleme alanındaki en zor konulardan biri olduğunu söyledi.
Bu modelin daha da geliştirilmesi durumunda, patologların üzerindeki yükün büyük ölçüde azalması bekleniyor.