Avrupa Birliği’nin Type-C şarj cihazı kullanımını zorunlu kılmasıyla birlikte, Apple da iPhone’ların Lightning girişini Type-C’ye geçiş yapmak zorunda kaldı. Bu değişiklikle birlikte elektronik cihazlarda Type-C girişleri daha yaygın hale geldi.
Bu karar sonrasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak şarj cihazı olmadan satışa yönelik bir alternatif taslağı hazırladı. Taslak, belirli kategori ve sınıflardaki telsiz ekipmanlarının şarj cihazı olmadan piyasaya sürülmesine izin veriyor. Böylece tüketicilere aynı ürünü şarj cihazı olmadan alma imkanı sunulacak.
Hazırlanan taslak, şarj kapasitelerine uygun şekilde imal edilen ekipmanların piyasaya sürülmesini öngörüyor. Bu düzenlemeyle harici olarak satın alınabilen şarj cihazları da diğer aksesuarlarla uyumlu hale getirilecek. AB’nin düzenlemesiyle paralel olarak, mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar ve diğer birçok elektronik cihaz Type-C ile uyumlu hale getirilecek.
Yönetmeliğin, telefonlar, tabletler ve dijital kameralar gibi ürünler için 28 Aralık 2024’te uygulanmaya başlaması bekleniyor. Laptop’lar özelinde ise uygulamanın 28 Nisan 2026’da başlaması planlanıyor. Bu düzenlemeyle yıllık yaklaşık 15 milyon cep telefonu satışı yapılan Türkiye’de, potansiyel atık şarj cihazı üretiminde 1,5 milyon adetlik bir düşüş bekleniyor. Bu durum %50 oranında tasarruf sağlayarak yaklaşık 7,5 milyon adetlik üretimle 1 milyar 125 milyon TL tasarruf edilmesini öngörüyor.