BioNTech, akciğer kanserine yönelik dünyada bir ilk olan aşıyı test etmeye başladı ve bu testler arasında Türkiye de yer alıyor.
Akciğer kanseri, dünya genelinde en ölümcül hastalıklardan biri olarak biliniyor. Her yıl yaklaşık 1,8 milyon insan bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu nedenle, bilim insanları akciğer kanseri üzerinde yoğun araştırmalar yapmaya devam ediyor.
Son dönemde ise bu alanda büyük bir gelişme yaşandı. BioNTech, Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurucusu olduğu biyoteknoloji şirketi, ilk akciğer kanseri aşısını test etmeye başladı.
Aşının test edileceği ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor
Birleşik Krallık’ta yaşayan 67 yaşındaki Janusz Racz, bu yeni akciğer kanseri aşısını alan ilk kişi olarak tarihe geçti. Testlerin Birleşik Krallık dışında Türkiye, Almanya, İspanya, Polonya, Macaristan ve Amerika Birleşik Devletleri gibi 6 ülkede daha yapılacağı açıklandı.
BioNTech’in geliştirdiği aşı, BNT116 adıyla biliniyor ve mRNA teknolojisini kullanıyor. Bu aşı, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımasına ve onları hedef almasına yardımcı oluyor. Bu sayede kanser hücrelerinin yok edilmesi ve tekrar oluşmasının önlenmesi hedefleniyor. Aşı, özellikle küçük hücreli dışı akciğer kanserini (KHDAK) hedef alıyor, çünkü bu tür kanser vakalarının %85’ini oluşturuyor.
Testler, 7 farklı ülkedeki 34 araştırma merkezinde yürütülecek ve ameliyat, radyoterapi gibi farklı evrelerdeki yaklaşık 130 hasta bu çalışmaya katılacak.