Avrupa Birliği Yapay Zekâ Yasası Yürürlüğe Girdi

Avrupa Birliği, yapay zekâ uygulamalarını düzenlemeyi amaçlayan yeni yasasını yürürlüğe soktu.

Avrupa Parlamentosu, “AB Yapay Zekâ Yasası” olarak bilinen ve yapay zekâ alanında önemli bir kilometre taşı olan yasal düzenlemeyi onayladı. Bu yasa ile üretken yapay zekâ geliştiricileri, modellerini piyasaya sürmeden önce incelemeye tabi tutacak. Sosyal puanlama sistemleri yasaklanacak ve kamusal alanlarda akıllı kameralar ile yüz tanıma teknolojisi kullanılamayacak.

Bu düzenleme, spam filtreleri veya bilgisayar oyunları gibi düşük riskli yapay zekâ uygulamalarına izin verirken, bankacılık ve havayolu şirketleri gibi alanlarda şeffaflık esasına dayalı botların kullanımını zorunlu kılacak. Otonom araçlar ve robotik cerrahi gibi yüksek riskli yapay zekâ uygulamaları ise sıkı denetim altında olacak.

Hükümler, 2026 yılına kadar uygulanabilir olacak

Avrupa Birliği, yapay zekâ alanındaki ilk düzenlemeleri 2020 yılında sunmuştu, ancak parlamentodan geçen bu yasa ile tarihî bir adım atılmış oldu. Yasa, ChatGPT ve Gemini gibi büyük yapay zekâ modellerini de kapsayacak. İlk etapta büyük yapay zekâ teknoloji üreticileri hedef alınacak.

Yasanın hükümlerinin çoğu 2026 yılının ortasına kadar tamamen uygulanabilir olacak. Ancak biyometrik veri izleme gibi yüksek riskli yapay zekâ uygulamaları, altı ay gibi kısa bir sürede yasaklanacak. Ayrıca deepfake teknolojisinin kullanımı ve sohbet botlarının şeffaflığı gibi konularda düzenlemeler hemen yürürlüğe girecek.

İlgili haberler

God of War Ragnarok PC’de Bulmaca İpuçlarını Kapatma Seçeneği Geldi

Krafton, Tango Gameworks’ü Neden Satın Aldı?

Meta CEO’su Zuckerberg, Apple’ın Ürün Stratejisini Eleştirdi