Avrupa Birliği, Yapay Zeka Yasası Anlaşmasına Vardı!

Yapay Zeka Yasası, yapay zekanın şeffaf, güvenli ve dezenformasyon olmadan kullanılmasını hedefleyerek bir anlaşma metni üzerinde tamamlanmış durumda. Sürekli olarak ChatGPT ve Midjourney gibi modelleri kullanarak sizlere çeşitli içerikler sunuyoruz. Bu araçlar, dünya genelinde herkesin erişimine açık olmasına rağmen, ilk çıktıkları günden bu yana sürekli kısıtlamalara maruz kaldılar.

Çin, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bu alanda öncü adımlar atmaya çalışan ülkeler arasında yer alıyor ve hala bu hedeflere ulaşmak için çaba sarf ediyorlar. Ancak, yapay zekanın güvenli kullanımını sağlamaya yönelik yasalar konusunda AB’nin de uzun süredir çalıştığını unutmayalım. AB, Yapay Zeka Yasası ile bu alandaki en önemli adımlardan birini atmış durumda.

Avrupa Birliği 38 saatlik görüşmenin sonunda Yapay Zeka Yasası’nda anlaşmaya vardı

Askeri alanda, yapay zekâ destekli araçların kullanımının, üye ülkelerin güvenlik yeteneklerine veya bu konuda sorumlu kuruluşlara herhangi bir olumsuz etki yapmaması sağlanacak. Aynı şekilde, kolluk kuvvetleri de yapay zekâ teknolojilerinden faydalanabilecek. Bu kapsamda, izin alındığı takdirde, kamuya açık alanlarda uzaktan biyometrik tanımlama sistemlerini kullanma yetkisi olacak.

Öte yandan, belirli bir yüksek risk seviyesine sahip yapay zekâ araçlarının kullanımına izin verilebilecek, ancak bu araçların AB pazarına girebilmek için belirlenen standartları karşılaması gerekecek. Veri güvenliği ise bu sürecin temel bir önceliği olacak.

Bazı yapay zekâ araçları yüksek riskli olarak değerlendirilse de, kullanıcıyı bilinçli tutmak amacıyla içeriğin yapay zekâ tarafından oluşturulduğu açıkça belirtilecek. Ancak, kabul edilemez risk seviyesine sahip araçların AB içinde yasaklanacağı vurgulanıyor. Bu çerçevede, bilişsel manipülasyon, duygu belirtileri tanıma, sosyal puanlama, cinsel yönelim veya dini inançlar gibi hassas verilerin biyometrik sınıflandırma ile çıkarılması yasaklanmış olacak.

Önümüzdeki yılın başlarında Yapay Zeka Kanunu konusunda oylama yapacaklar. Tabii bu sadece sürecin başlangıcı, 2025’ten önce uygulamaya konulması mümkün değil.

Yasa ihlali durumunda çeşitli senaryolar ortaya çıkıyor. Yasaklı uygulamaların varlığı halinde, şirketin yıllık gelirinin yüzde 7’si veya 35 milyon eurodan hangisi daha yüksekse o miktar, ceza olarak uygulanacak. Eğer belirlenen kriterler yerine getirilmiyorsa, yıllık gelirin yüzde 3’ü veya 15 milyon eurodan hangisi daha yüksekse o miktar ceza olarak uygulanacak. Yanlış bilgi yayılması durumunda ise yıllık gelirin yüzde 1,5’i veya 7,5 milyon eurodan hangisi daha yüksekse o miktar, ceza olarak belirlenecek. Bu durumda, “veya” ifadesi kullanılan bölümlerde hangi miktarın daha yüksek olduğuna bakılacak.