Apple, yapay zekâ modellerini eğitmek için YouTube’daki video altyazılarını kullandığı iddialarını yalanladı.
Yapay zekâ dil modellerinin eğitimi için büyük miktarda veri gerekiyor ve bu veriler genellikle mevcut veri setlerinden elde ediliyor. Son dönemde yapılan bir araştırma, Apple’ın kullandığı düşünülen açık kaynaklı bir modelin, YouTube’daki popüler videolardan alınmış 170 binden fazla altyazıya sahip olduğunu öne sürmüştü.
Apple ise bir açıklama yaparak, OpenELM adlı modelin, firmanın kendi yapay zekâsı Apple Intelligence dahil olmak üzere hiçbir makine öğrenimi projesinde kullanılmadığını belirtti. Şirket, OpenELM’in sadece araştırma amacıyla oluşturulduğunu ve daha büyük açık kaynaklı dil modellerinin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçladığını vurguladı.
“Sanat eseri” olarak tanıtılmıştı
Apple, OpenELM’i yapay zekâ kod paylaşım platformu Hugging Face Hub’da paylaşırken, bu modeli “sanat eseri açık dil modeli” olarak tanımlamıştı. Açıklamada, modelin amacının açık araştırma topluluğunu desteklemek ve zenginleştirmek olduğu ifade edilmişti. Apple, OpenELM’in yeni model geliştirme amacı taşımadığını da belirtmişti.
Firmanın son açıklamasında, OpenELM’in Apple Intelligence’ın bir parçası olmadığı ve bahsi geçen YouTube altyazılarının herhangi bir ticari yapay zekâ özelliğinde kullanılmadığı vurgulandı. Cupertino merkezli teknoloji devi, Apple Intelligence için kullanılan verilerin lisanslı ve özel amaçlara uygun olarak seçildiğini de ekledi. Bu veri setine kamuya açık bilgiler de dahil edildi.