Avrupa Birliği (AB), tüketicilerin kendi kendilerine kolayca değiştirebilecekleri pillere sahip yeni bir akıllı telefon çağını başlatmaya hazırlanıyor.
Bu hafta başında Avrupa Parlamentosu, AB içinde satılan tüm şarj edilebilir pillerin tasarımı, üretimi ve geri dönüşümünü kapsayan yeni kuralları onayladı.
Yeni kurallar, tüm elektrikli araçların, hafif ulaşım araçlarının (örneğin elektrikli scooterlar) ve şarj edilebilir endüstriyel bataryaların (2kWh üzeri) zorunlu bir karbon ayak izi beyan etiketine ve dijital pasaportuna sahip olması gerekiyor.
Akıllı telefonlar, tabletler ve kameralar gibi cihazlarda kullanılan “taşınabilir bataryalar” için tüketicilerin bunları “kolayca çıkarabilmesi ve değiştirebilmesi” gerekmektedir. Çoğu telefon ve tablet üreticisi halihazırda bataryayı mühürlediğinden ve güvenli bir şekilde erişmek ve değiştirmek için özel araçlar ve bilgi gerektirdiğinden, bu durum üreticilerin tasarımlarını ciddi bir şekilde yeniden gözden geçirmelerini gerektirecektir.
Apple, Avrupa Birliği tarafından iPhone’larda Lightning bağlantı noktasından USB-C bağlantı noktasına geçmeye zorlandı ve iPhone 15’in bu geçişi yapan ilk cihaz olması bekleniyor. Görünen o ki Apple’ın, diğer tüm akıllı telefon üreticileri gibi, gelecekteki iPhone’ların içindeki bataryaya erişime nasıl izin vereceğini bulması gerekecek.
Yeni kurallar aynı zamanda atıkların toplanması ve eski pillerdeki malzemelerin geri kazanılması için katı hedefler öngörüyor. Her bir hedef için belirlenen yüzdeler bugünden 2031 yılına kadar belirli aralıklarla artacak ve bu noktada atıkların %61’inin toplanması ve eski taşınabilir pillerdeki malzemelerin %95’inin geri kazanılması gerekecek. Ayrıca yeni pillerde kullanılan geri dönüştürülmüş içeriğin asgari seviyelerde olması gerekecek, ancak bu sadece “yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sekiz yıl sonra” geçerli olacak.
Avrupa Parlamentosu üyeleri 587 kabul, sadece dokuz ret ve 20 çekimser oyla yeni kuralları onayladı. Bundan sonraki adımlara gelince, Avrupa Konseyi’nin “kısa bir süre sonra AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmadan ve yürürlüğe girmeden önce metni resmi olarak onaylaması gerekecek.” Android Authority’ye göre yasa 2027 yılı başlarında yürürlüğe girecek, ancak üreticilerin uyum sağlamak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını göstermeleri halinde AB bunu erteleyebilir.
Avrupa Parlamentosu’nun gündeminde de şarj edilemeyen taşınabilir piller var ve 31 Aralık 2030’a kadar bunların tamamen kullanımdan kaldırılıp kaldırılmayacağını değerlendirecek.