Twitter, Politikasını İhlal Eden 700.000’den Fazla Tweet’in Erişimini Sınırladı

Çağlar Enes Sezgün
A+A-
Reset

Twitter, “İfade Özgürlüğü Erişilemez” şeklindeki moderasyon yaklaşımının nasıl işlediğine dair bir güncelleme yayınladı ve şirkete göre bazı cesaret verici sonuçlar elde edildi. Nisan ayında web sitesi, nefret içerikli davranış politikasını ihlal eden tweetlerin erişimini sınırlamaya ve bu tweetlere şu şekilde bir etiket uygulamaya başladı: “Görünürlük sınırlı: bu tweet Twitter’ın nefret dolu davranışlara karşı kurallarını ihlal ediyor olabilir.” Görünüşe göre Twitter bu etiketi o zamandan bu yana 700.000’den fazla gönderiye uyguladı ve reklamların bu içeriklerin yanında görünmesini proaktif olarak engelledi.

Şirket ayrıca, etiketin bir gönderinin erişimini yüzde 81 oranında azalttığını ve böylece potansiyel olarak nefret içeren davranışlar sergileyen gönderilerin görünürlüğünü etkili bir şekilde sınırladığını söyledi. Buna ek olarak, Twitter güncellemesinde kullanıcıların üçte birinden fazlasının web sitesinin politikasını ihlal ettikleri kendilerine bildirildikten sonra etiketli tweetleri kendilerinin silmeyi tercih ettiğini ve yazarların yalnızca yüzde dördünün etiketlere itiraz ettiğini açıkladı.

Şirketin API’si için ücret talep etmesi, nefret söylemi üzerine çalışan çoğu araştırmacının bu iddiaları bağımsız olarak doğrulayamayacağı anlamına geliyor. Ancak Twitter, yaklaşımının şu ana kadar etkili olduğunu açıkça iddia ediyor. Aslında, web sitesi etiketlerini genişletme ve daha fazla politika ihlali türünü dahil etme planını uygulamaya devam ediyor. Yapılan duyuruya göre, artık taciz içeren davranış ve şiddet içeren konuşma politikalarını ihlal eden paylaşımlar da etiketlenecek ve dereceleri düşürülecek.