Facebook ve Instagram Kanada’da Engellenecek

Çağlar Enes Sezgün
A+A-
Reset

Ayın başında Facebook’un ana şirketi Meta, hükümetin önerdiği Çevrimiçi Haber Yasasını kabul etmesi halinde Kanada’da FB ve Instagram’daki tüm haber içeriklerinin erişilebilirliğini kaldırma niyetini blog yazısı aracılığıyla duyurdu. Perşembe günü Kanada Parlamentosu tam da bunu yaptı ve birkaç saat içinde Meta tehdidini yerine getireceğini doğruladı.

Şirket, “Bugün, Çevrimiçi Haber Yasası (Bill C-18) yürürlüğe girmeden önce Kanada’daki tüm kullanıcılar için Facebook ve Instagram’da haber erişilebilirliğinin sona ereceğini teyit ediyoruz” dedi. “Bugün Parlamento’da kabul edilen Bill C-18’e uymak için, haber yayıncıları ve yayıncılar da dahil olmak üzere haber kuruluşlarının içeriklerinin artık Kanada’daki platformlarımıza erişen kişilere sunulmayacağını defalarca paylaştık.”

Çevrimiçi Haber Yasası, Kanadalı haber kuruluşlarının son yirmi yılda yaşadığı reklam gelirlerindeki hızlı düşüşü ele almak üzere hazırlandı. Bunu da Google ve Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin söz konusu haberlerin kendi platformlarında yayınlanması için bu kuruluşlarla geri ödeme planları üzerinde pazarlık yapmalarını zorunlu kılarak yapacak.

Haziran ayının başlarında Meta, C-18 sorununa yazılım tabanlı bir çözüm geliştirmek için çalıştığını duyurmuştu. Perşembe günü itibariyle bu çalışmalar devam ediyor ve şu anda Kanada’daki kullanıcıların küçük bir yüzdesini etkiliyor.” Haber işlevselliğinin kaybı dışında, Meta kullanıcılarına Facebook deneyiminin başka hiçbir yönünün etkilenmeyeceğini garanti ediyor.