HepsiBurada, Kazaklara Satıldı

Büşra Koça
A+A-
Reset

Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarından biri olan Hepsiburada’nın çoğunluk hissesi, Kazakistan merkezli teknoloji devi Kaspi’ye 1,13 milyar dolara satıldı. Bu anlaşma, Hepsiburada’nın piyasa değerinin yaklaşık 2,5 katına denk geliyor ve işlemin 2025 yılının ilk yarısında tamamlanması bekleniyor.

Hepsiburada’nın satışının, Türkiye’deki yerel üreticilerin Kazakistan’a yapacağı ihracatları artırma potansiyeli taşıdığı belirtiliyor. Anlaşmanın, her iki ülke girişimcilerine önemli fırsatlar sunacağı tahmin ediliyor.

Hepsiburada ve Kaspi stratejik iş birliği anlaşmasına vardı

17 Ekim 2024’te imzalanan anlaşma ile Doğan ailesi, Hepsiburada’nın sermayesinin yüzde 65,4’ünü temsil eden A ve B sınıfı hisseleri Kaspi’ye devretmeyi kabul etti. Kaspi, satış bedelinin 600 milyon dolarını anlaşmanın kapanışında ödeyecek, kalan 526,9 milyon doları ise kapanıştan sonraki 6 ay içerisinde ödeyecek.

Kaspi CEO’su Mikheil Lomtadze, bu anlaşmanın Kazakistan ve Türkiye’deki KOBİ’ler için büyük fırsatlar yaratacağını ifade etti. Hepsiburada’nın kurucusu Hanzade Doğan ise Kaspi ile yapılan bu anlaşmanın, şirketin potansiyelini ortaya çıkaracağını belirtti. Her iki şirket de kendi markalarını ve organizasyon yapılarını koruyacak.

LSEG verilerine göre, Hepsiburada’nın piyasa değeri 707 milyon dolar civarındaydı. Ancak bu anlaşma ile şirketin değeri 1,7 milyar dolara yükselecek.