Birçok Şirket Yapay Zekayı Kullanmaya Başladı

Yapılan bir araştırma, üretken yapay zekânın kullanımının şirketler arasında geniş bir şekilde yayıldığını gösteriyor.

Üretken yapay zekâ, hızla hayatımıza girdi ve kısa sürede pek çok alanda önemli bir yardımcı haline geldi. Şirketler de bu yeni teknolojiyi hızla benimsemek için harekete geçti. Öyle ki, her 10 şirketten 9’u üretken yapay zekâ kullanıyor.

Bain & Company’nin araştırmasına göre, üretken yapay zekâ, küresel iş dünyasında artık hızlı bir şekilde yayılmıyor çünkü neredeyse tüm firmalar bu teknolojiyi kullanıyor. Geçen yılın ekim ayında yüzde 83 olan üretken yapay zekâ kullanım oranı bu yıl yüzde 87’ye yükselirken, bazı firmalar pilot uygulamalara başlamış durumda.

Araştırmada dikkat çeken noktalar

Firmalar, üretken yapay zekâya önemli bütçeler ayırıyor. Bu teknolojiye ayrılan ortalama bütçe 5 milyon doları buluyor. Firmaların yüzde 60’ı, yapay zekâyı bu yıl ve gelecek yıl için en önemli üç önceliklerinden biri olarak görüyor. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde, yapay zekâyı ilk 5 öncelik arasına koyan firmaların oranı yüzde 87.

Bir başka önemli nokta, firmalarda yapay zekâ ile etkileşime geçen çalışan sayısının 100 ile 240 arasında değişmesi, ancak sadece yüzde 36’sının yapay zekâ için bir yol haritasına sahip olması. Şirketler, kendi sistemlerini geliştirmekle hazır sistemleri özelleştirmek arasında karar vermeye çalışıyorlar.

Bain & Company’nin Türkiye Ortağı Armando Guastella, “Bain’in çalışmasında vurgulanan eğilimlere paralel olarak, Türk şirketleri de yapay zekayı giderek daha fazla entegre ediyor ve çeşitli sektörlerde önemli bir büyüme kaydediliyor. Türk şirketleriyle yapılan araştırmaya göre, 2023 yılı itibariyle, endüstriyel üretim firmalarının yaklaşık dörtte biri ve hizmet sektörü işletmelerinin yaklaşık beşte biri, özellikle müşteri ilişkileri yönetimi ve pazarlama uygulamalarında yapay zekâyı kullanıyor. Küresel trendlere benzer şekilde, Türk şirketleri de veri yeterliliği ve mevzuata uyumluluk zorluklarıyla karşılaşıyor. Ancak, şirketler yapay zekâ teknolojilerinin hızla benimsenmesinin operasyonel verimliliği ve müşteri bağlılığını artırdığını bildiriyor. Bu olumlu tablo, Türkiye’nin yapay zeka alanındaki geleceği için umut verici bir yol haritası çiziyor.” ifadelerini kullandı.