Netflix, Abone Sayılarını Açıklamaktan Vazgeçiyor

Çağlar Enes Sezgün
A+A-
Reset

Netflix, abone sayıları ve kişi başı gelir bilgilerini artık düzenli olarak paylaşmayacağını duyurdu. Şirket, gelir büyümesi ve platformda geçirilen zamanı vurgulamaya odaklanacak.

Netflix, gelecek yıldan itibaren servisine kaydolan kullanıcı sayısını ve her bir aboneden elde ettiği geliri açıklamayı bırakacağını bildirdi. Şirket, bunun yerine gelir büyümesine ve platformda geçirilen zamana odaklanacak. “Erken dönemlerimizde, az gelir ve kârımız varken, üye sayısı büyümemizin güçlü bir göstergesiydi,” diye bir mektupta hissedarlara belirtti şirket. “Ancak şimdi çok ciddi kâr ve serbest nakit akışı üretiyoruz.”

Netflix, son birkaç ayda 9.33 milyon abone eklediğini ve dünya genelinde ödeme yapan hane halkı sayısını neredeyse 270 milyona çıkardığını açıkladı. Her ne kadar kullanıcı sayılarını her çeyrek rapor etmeyi bıraksa da, Netflix, “önemli abone kilometre taşlarını geçtikçe bunları duyuracağını” söyledi, bu da muhtemelen 300 milyonu geçtiğinde duyuracakları anlamına geliyor.

Netflix, dünya genelinde yarım milyardan fazla insanın TV şovlarını ve filmleri servisi üzerinden izlediğini tahmin ediyor ve şimdi yeni fiyatlandırma katmanları, şifre paylaşımına karşı bir çözüm ve reklamlar göstererek bu izleyicilerden daha fazla para kazanmanın yollarını arıyor. Son birkaç yılda, Grand Theft Auto üçlemesi, Hades, Dead Cells, Braid ve daha fazlası gibi oyunları kataloğuna ekledi.

Abone metrikleri, bir şirketin ne kadar hızlı büyüdüğünü gösteren Wall Street için önemli bir sinyaldir. Ancak Netflix’in bu bilgileri artık rapor etmeme kararı, daha önce diğer şirketlerden de gördüğümüz bir şey. Şubat ayında, Meta, her çeyrek Facebook’un günlük ve aylık kullanıcı sayılarını ayrı ayrı açıklamayacağını, bunun yerine Facebook, WhatsApp, Messenger ve Instagram’ı kolektif olarak kullanan kişi sayısını açıklayacağını duyurdu. 2018’de Apple da, her çeyrek iPhone, iPad ve Mac satış sayılarını rapor etmeyi bıraktı ve bunun yerine her kategoride ne kadar para kazandığına odaklandı1.