Elon Musk, OpenAI ve Sam Altman’a Dava Açtı

Büşra Koça
A+A-
Reset

Elon Musk, OpenAI ve diğer kurucuları, ilişkili işletmeler ve kimliği belirsiz diğer kişilere karşı dava açtı. Musk, kâr peşinde koşarak OpenAI’nın “insanlığın yararına” yapay zeka (AI) geliştirmek amacıyla kurulan non-profit statüsünü ve temel sözleşmelerini ihlal ettiklerini iddia ediyor. Dava, OpenAI’nın Microsoft’un “kapalı kaynaklı fiili bir yan kuruluşu” haline geldiğini ve Microsoft’un 13 milyar dolar yatırım yaptığını ve %49 hisse sahibi olduğunu öne sürüyor. Microsoft, OpenAI teknolojisini Copilot gibi generatif yapay zeka araçlarını güçlendirmek için kullanıyor.

Dava dosyasına göre, OpenAI’nın mevcut yönetim kurulu altında, yapay genel zeka (AGI) geliştirdiği ve Microsoft’un karı maksimize etmek amacıyla, “Kuruluş Anlaşması’na ihanet ettiği” iddia ediliyor. Musk, AGI’yi “insan gibi geniş bir yelpazede görev yapabilen bir makine” olarak tanımlıyor ve GPT-4’ün “ortalama insanlardan daha iyi düşünme yeteneğine sahip” olduğunu ve “fiili olarak Microsoft’a ait bir algoritma” olduğunu belirtiyor.

Musk, AGI’nın “Google gibi kapalı, kar amacı güden bir şirketin elinde” “insanlığa büyük bir tehdit” oluşturduğunu uzun süredir dile getiriyor. Musk, OpenAI CEO’su Sam Altman ve diğer kurucu Greg Brockman’ın, Google’ın DeepMind ile AGI alanındaki ilerlemelerine karşı koymak için ona non-profit’i başlatmalarına ve erken operasyonlarını finanse etmelerine yardım etmesi için ikna ettiğini belirtiyor. İlk anlaşmalarının OpenAI teknolojisinin halka “ücretsiz olarak” sunulmasını gerektirdiğini söylüyor.

Musk, 2016 ile 2020 yılları arasında non-profit’e 44 milyon dolar bağışladığını iddia ediyor. Musk, daha önce kendisine OpenAI’nın kar amaçlı yan kuruluşunda bir pay teklif edildiğini, ancak “ilkeli bir duruş” nedeniyle reddettiğini belirtti.