iPhone 16 Hangi Özelliklere Sahip Olacak?

Büşra Koça
A+A-
Reset

iPhone 16 serisiyle ilgili söylentiler ve sızıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor ve birlikte ele alındığında, Apple’ın yeni nesil 2024 akıllı telefon serisi büyük bir yükseltmeye dönüşebilecek gibi görünüyor.

iPhone 16 ile ilgili tüm söylentileri derledik

Daha Büyük Ekranlar

Bu yılki iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max’in ekran boyutlarının sırasıyla 6,27 ve 6,86 inç’e çıkarak daha büyük olacağı söyleniyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max sırasıyla 6,1 inç ve 6,7 inç ekranlara sahip. Yeni ekran boyutları iPhone için şimdiye kadarki en büyük ekran boyutları olacak.

Dikey Kamera Düzeni

Apple’ın iPhone 16 temel modelleri, iPhone 15’teki gibi diyagonal bir kamera düzenlemesi yerine hap şeklinde yükseltilmiş bir yüzeye sahip dikey bir kamera düzenlemesine sahip olacak. Yeni kamera çıkıntısında Geniş ve Ultrawide kameralar için iki ayrı kamera halkası bulunuyor. Dikey kamera düzeninin, şu anda iPhone 15 Pro modelleriyle sınırlı olan Uzamsal Video kaydını mümkün kılması bekleniyor.

Batarya Değişikliği

Bir söylenti, iPhone 16 ve iPhone 16 Pro Max’in öncekilerden daha büyük pillere sahip olacağını, ancak iPhone 16 Plus’ın daha düşük kapasiteye sahip olabileceğini öne sürüyor. iPhone 16’nın iPhone 15’e göre %6’lık bir artışa sahip olacağı, iPhone 16 Pro Max’in ise %5’lik bir artış kazanacağı söyleniyor. Buna karşılık iPhone 16 Plus’ın kapasitesinde %9’luk bir azalma olacağı söyleniyor.

Capture Button(Yeni yan düğme)

Tüm iPhone 16 modellerinde görüntü veya video çekimini tetiklemeye adanmış yeni bir “Yakalama Düğmesi” bulunacak.Bu düğme, düğmeyi sola ve sağa kaydırarak yakınlaştırma ve uzaklaştırma, hafifçe basarak bir nesneye odaklanma ve daha güçlü bir basışla bir kaydı etkinleştirme gibi özellikler ekleyecek. Yakalama Düğmesi iPhone 16’nın sağ alt tarafında yer alacak ve ABD iPhone modellerinde mmWave anteninin yerini alacak, anten cihazın sol tarafına, ses ve Eylem düğmelerinin altına taşınacak.

Ultra Geniş Lens Yükseltmesi / iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max

iPhone 16 Pro modellerinin, özellikle düşük ışıklı ortamlarda 0,5× modunda çekim yaparken daha fazla ışık yakalamasını ve daha iyi fotoğraflar elde etmesini sağlayacak yükseltilmiş bir 48 megapiksel Ultra Geniş kamera lensine sahip olması bekleniyor. Bu aynı zamanda iPhone 16 Pro modellerinin Ultra Geniş modda 48 megapiksel ProRAW fotoğraflar çekebileceği anlamına geliyor.Bu fotoğraflar, daha fazla düzenleme esnekliği için görüntü dosyasında daha fazla ayrıntıyı koruyor ve büyük boyutlarda basılabiliyor.

Süper Telefoto Kamera / iPhone 16 Pro Max

iPhone 16 Pro Max, önemli ölçüde artırılmış optik yakınlaştırma için süper telefoto periskop kameraya sahip ilk cihaz olabilir.”Süper” veya “ultra” telefoto genellikle odak uzaklığı 300 mm’nin üzerinde olan kameraları tanımlar. Mevcut telefoto lens 77 mm’lik bir lense eşdeğerdir, bu nedenle eğer doğruysa yakınlaştırma yeteneklerinde kayda değer bir artış olabilir. Süper telefoto kameralar genellikle spor ve vahşi hayvan fotoğrafçılığı için kullanılır, ancak oluşturdukları son derece yumuşak arka planlar, yeterli mesafe olması koşuluyla onları portre fotoğrafçılığı için de kullanışlı hale getirir.

Daha Hızlı Wi-Fi Desteği

Apple’ın 2024 iPhone Pro modellerinde, 2.4GHz, 5GHz ve 6GHz bantları üzerinden aynı anda veri aktarımına olanak tanıyan Wi-Fi 7’ye sahip olması bekleniyor. Bu sayede daha yüksek Wi-Fi hızları, daha düşük gecikme süresi ve daha güvenilir bağlantı sağlanacak. Wi-Fi 7’nin 4K QAM gibi teknolojilerle, Wi-Fi 6E’ye göre 4 kat artışla 40 Gbps’nin üzerinde en yüksek veri aktarım hızları sunması da bekleniyor. Bu arada, iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ın 6 GHz bandıyla çalışan, daha yüksek kablosuz hızlar ve daha az sinyal paraziti sağlayan Wi-Fi 6E’yi destekleyeceği söyleniyor.

Yeni AXX Serisi Çipler A17 ve A18 Pro Varyantları

Apple’ın yeni nesil A18 Pro çipinin TSMC’nin N3E olarak bilinen ikinci nesil 3nm süreci ile üretilmesi bekleniyor. Bir söylentiye göre dört iPhone 16 modeli de A18 markalı çiplerle donatılacak. Bu arada, başka bir söylenti de iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ın iPhone 15 Pro’daki A17 Pro’dan farklı bir üretim süreci kullanılarak üretilen A17 çiplere sahip olacağını iddia ediyor. iPhone 15 Pro’nun A17 Pro çipi TSMC’nin N3B süreci kullanılarak üretildi, ancak Apple’ın gelecek yıl iPhone 16 ve iPhone 16 Plus için tasarlanan standart A17 çipi için daha düşük maliyetli N3E sürecine geçmeyi planladığı bildiriliyor.

5G Qualcomm Modem / iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max

Apple’ın bu yılki Pro ve Pro Max modellerinde Qualcomm’un en yeni Snapdragon X75 modemini kullanması bekleniyor.Snapdragon X75, iPhone 15 modellerinde kullanılan X70’e kıyasla daha yüksek 5G indirme ve yükleme hızları için geliştirilmiş taşıyıcı birleştirme ve diğer teknoloji ilerlemelerini içeriyor. Modemin birleşik mmWave ve alt-6GHz 5G alıcı-vericisi ayrıca %25 daha az devre kartı alanı kaplıyor ve %20’ye kadar daha az güç kullandığı söyleniyor. Standart iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ın Snapdragon X70 modemini koruması bekleniyor.

Tetraprism Lens

Her iki iPhone 16 Pro modelinin de şu anda iPhone 15 Pro Max’e özel olan 5x optik yakınlaştırma özelliğine sahip olması bekleniyor.Apple’ın tetraprism lens sistemi, akıllı telefonun içine sığmasını sağlayan “katlanmış” bir tasarıma sahip ve 5x’e kadar optik yakınlaştırma ve 25x’e kadar dijital yakınlaştırma sağlıyor.Buna karşılık, mevcut daha küçük iPhone 15 Pro, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max ile uyumlu olarak 3x optik yakınlaştırma ile sınırlı.

Mikro-Lens Teknolojisi

Apple’ın gelecek yılın iPhone 16 modellerinde OLED ekranların parlaklığını korumak ya da arttırmak ve aynı zamanda güç tüketimini azaltmak için mikro lens teknolojisini kullanmayı değerlendirdiği söyleniyor.MLA, panelin içinde iç yansımaları azaltan milyarlarca mercekten oluşan tek tip bir model kullanarak çalışıyor.Bu lensler, panelin içinden ekrana doğru yansıyan ışığın yolunu geriye çevirerek, aynı güç tüketim seviyesini korurken algılanan parlaklığı artırmaya ya da aynı parlaklıktaki geleneksel OLED panellere kıyasla daha az güç tüketirken parlaklık seviyelerini korumaya yarayabilir.

Action Button (Eylem Düğmesi) / iPhone 16 ve iPhone 16 Plus

iPhone 15 Pro modelleri bir Eylem Düğmesi içeriyor ve 2024 yılında Eylem Düğmesinin standart iPhone 16 modellerine genişletilmesi bekleniyor.iPhone 16 serisinde kullanılan Eylem Düğmesi, iPhone 15 Pro Eylem Düğmesi ile aynı olacak.Geleneksel ses kapatma düğmesinin yerini alan Eylem düğmesi, El Fenerini etkinleştirmek, Kamerayı açmak, bir Kısayol başlatmak, Odak modunu etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak, Çeviri özelliğini kullanmak, Sessiz Modu açmak/kapatmak ve daha fazlası gibi birden fazla işlevi yerine getirebilir.

Üretken Yapay Zeka

Apple’ın iOS 18 ile birlikte büyük dil modelleri (LLM’ler) tarafından desteklenen yeni özellikler sunacağı söyleniyor, ancak ek son teknoloji üretken yapay zeka özellikleri iPhone 16 modelleriyle sınırlı olabilir. Apple, Siri’nin daha akıllı bir versiyonu, Siri ve Mesajlar uygulaması arasındaki gelişmiş etkileşimler, otomatik olarak oluşturulan Apple Music çalma listeleri, yapay zeka destekli içerik oluşturma için üretkenlik uygulamalarıyla entegrasyon ve daha fazlası dahil olmak üzere, üretken yapay zeka kullanan çok çeşitli özellikler geliştiriyor.

Yükseltilmiş Mikrofon

Apple’ın yapay zeka ile geliştirilmiş yeni Siri deneyimini iyileştirmek için iPhone 16 mikrofonunda önemli bir yükseltme planladığı söyleniyor.Apple’ın Siri AI hedefleri büyük ölçüde gelişmiş ses girişi işlemeye dayanacak ve yeni mikrofonun önemli ölçüde geliştirilmiş sinyal-gürültü oranı sunması bekleniyor.

Yeni Termal Tasarım

Apple’ın iPhone 16 serisi için grafen termal sistem üzerinde çalıştığı, iPhone 16 Pro modellerine ise aşırı ısınmayı azaltmak için metal pil muhafazaları ekleyebileceği söyleniyor. Grafen yüksek ısı iletkenliğine sahip ve şu anda iPhone soğutucuları için kullanılan bakırdan daha üstün. Apple bir süredir termal yönetim için grafen kullanımıyla ilgili patent başvurularında bulunuyordu. Bu hamle, Apple’ın bir yazılım güncellemesiyle ele aldığı iPhone 15 Pro’da yaygın olarak karşılaşılan aşırı ısınma sorunlarına bir yanıt olabilir.

Yükseltilmiş Depolama

Bir söylentiye göre iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max, iPhone 15 Pro modellerine kıyasla iki kat daha fazla maksimum depolama kapasitesine sahip olacak ve 1TB’den 2TB’ye yükselecek.Bu hamlenin Apple’ın daha yüksek depolama modelleri için daha yüksek yoğunluklu Quad-Level Cell (QLC) NAND flash’a geçmesinin bir sonucu olduğu söyleniyor.Apple’ın QLC NAND kullanması, Apple’ın daha küçük bir alana daha fazla depolama alanı sığdırmasına olanak sağlayabilir ve mevcut iPhone’ların kullandığı Triple-Level Cell (TLC) NAND’dan daha ucuzdur. Olumsuz tarafı ise QLC’nin okuma ve yazma hızlarının nispeten daha düşük olması.

Artırılmış RAM

Apple’ın iPhone 16 ve iPhone 16 Plus modellerinin her ikisinde de iPhone 15 ve iPhone 15 Plus’taki 6GB RAM’e kıyasla bir artışla 8GB RAM bulunacağı söyleniyor. Daha fazla çalışma belleği, iPhone’da çoklu görevler için daha iyi performans anlamına gelecektir.