Apple’ın CEO’su Tim Cook, Vision Pro’nun Neden Bu Kadar Pahalı Olduğunu Açıkladı

Büşra Koça
A+A-
Reset

ABD’deki mağazalarda bugün yerini alan Apple Vision Pro, geçtiğimiz hafta ön siparişe açılarak kullanıcıların ilgisini çekmişti. CEO Tim Cook, cihazın resmi çıkışı için New York’a giderek mağazalarda ürünü inceledi ve satış öncesinde televizyon programı Good Morning America’ya röportaj verdi. Cook, Vision Pro’nun fiyatlandırmasıyla ilgili olarak, ürünün teknolojik özelliklerine vurgu yaparak açıklamalarda bulundu.

ABD’deki müşteriler, mağazalarda şu an itibariyle en düşük versiyonu 3.499 dolardan başlayan ve 4.547 dolara kadar çıkabilen Apple Vision Pro’yu deneyip satın alabiliyor. Cook, röportajında Vision Pro’nun yüksek fiyatının teknolojik özellikleri ve getirdiği yeniliklerle uyumlu olduğunu savunarak, cihazın “bugünün teknolojisini yarına taşıdığını” ifade etti.

Cook’un açıklaması şu şekilde: “Benim düşünceme göre yarının teknolojisini bugüne getiriyor. Ürünle ilgili hâlihazırda 5000 patentimiz var. Yani tüm odağımız bu yönde. Bazı insanların aylık ödeyeceğini, bazılarının ise direkt satın alacağını düşünüyorum. İnternette pek çok insanla konuştum. Hepsi satın alacağını söyledi. Zamanla ne olacağını bilemeyiz. Ancak şu anda ürünü doğru fiyatlandırdığımızı düşünüyoruz.”

Cook, ayrıca VR/AR başlığı yerine “uzamsal bilgisayar” olarak adlandırılan cihazın kullanım alanları ve Apple için taşıdığı önem hakkında da konuştu. Yönetici, şu anda 1 milyondan fazla uygulamanın bu cihazla uyumlu olduğunu ifade ederek, Vision Pro’nun insanların farklı amaçlar için etkileşimde bulunabileceği bir platform sunduğunu belirtti.

Uzamsal bir bilgisayar olduğu için bence çok farklı şekillerde kullanılacak. Biliyorsunuz iPhone bizi mobil bilgisayarlarla, Mac ise kişisel bilgisayarlarla tanıştırdı. Vision Pro da ilk ‘uzamsal bilgisayar’ olacak.

İnsanlar bununla farklı şekillerde etkileşime girecek. Bazıları FaceTime için, bazıları eğitim için kullanacak. Cerrahların Vision Pro’yla eğitim aldığını göreceğiz. Kullanım alanları tıpkı bir bilgisayar gibi. Çok büyük. Hâlihazırda 1 milyondan fazla uygulamaya sahip bile.” 

Cook, nihayetinde Vision Pro’nun insanlar arasındaki bağlantıyı zayıflatmayacağını vurguladı. CEO’ya göre, cihaz gerçekliği artırırken aynı zamanda insanlar arasındaki bağı güçlendirebilecek bir araç olacak. Cook, özellikle cihazın kullanımı sırasında gözlerin görünmesini sağlayan özelliğin, insanların dış dünyayla olan bağlarını güçlendirebileceğini ve sosyal etkileşimdeki kopukluğu önleyebileceğini ifade etti.