Robot Sophia Kimdir?

Çağlar Enes Sezgün
A+A-
Reset

Sosyal medyanın gündemini sallayan, dünyada tek vatandaşlığ sahip olan yapay zeka robotu Sophia kimdir?

Sophia, Hong Kong merkezli Hanson Robotics şirketi tarafından geliştirilen bir insansı robot olarak öne çıkıyor. İlk defa 14 Şubat 2016’da etkinleştirilen Sophia, Mart 2016’da Amerika Birleşik Devletleri’ndeki South by Southwest etkinliğinde tanıtıldı. Bu nedenle Sophia’nın doğum tarihi 2016 olarak kabul ediliyor, sosyal davranışları taklit edebilen bir “sosyal robot” olarak biliniyor.

Sophia, dünya genelinde kullanılabilen ve araştırma, sağlık eğitim ve müşteri hizmetleri gibi çeşitli alanlarda uygulanabilecek şekilde tasarlandı. Robotun yüz ifadeleri ve mimikleri, ünlü aktris Audrey Hepburn’den ilham alınarak tasarlandı. Sophia’nın yaratıcısı David Hanson, tasarım sürecinde eşinin de kendisine ilham verdiğini belirtti.

Sophia, medyanın ilgisini çekti ve pek çok ünlü röportaja katıldı. 2017 yılında Suudi Arabistan tarafından vatandaşlık verilen, tüzel kişiliğe sahip ilk robot oldu. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından İnovasyon Şampiyonu olarak seçilen Sophia, Birleşmiş Milletler unvanını alan ilk yapay varlık oldu.

Sophia’nın kaynak kodunun yaklaşık %70’i açık kaynaklıdır ve “Open Arms” adlı açık kaynaklı bir alt sistemine sahip.

Robot Sophia, Oğuzhan Uğur’un Mevzular Açık Mikrofon programının 16. bölümünde yani 5 Eylül’de Youtube’da Babala TV kanalında yayınlanacak.