AB’nin Dijital Hizmetler Yasası Yürürlüğe Girdi

Çağlar Enes Sezgün
A+A-
Reset

Avrupa Birliği (AB) tarafından yürürlüğe sokulan ve 45 milyon kullanıcı için daha güvenli bir internet deneyimi sağlamayı hedefleyen Dijital Hizmetler Yasası yürürlüğe girdi.

Dünyanın en büyük 19 dijital platformunu denetime tabi tutan Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası’yla, söz konusu platformlar sosyal medya, arama motorları ve diğer büyük sitelerde, şeffaf olmayan uygulamaları ve yasa dışı içeriği kaldırmakla yükümlü olacak.

Avrupa Birliği kullanıcının gizliliğini korumak ve haklarındaki bilgilerin güvenliğini sağlamak amacıyla hazırladığı Genel Veri Koruma Yönetmeliği’nden (GDPR) sonra, internette bulunabilecek tüm içeriği ilgilendiren Dijital Hizmetler Yasası’nı (DSA) da yürürlüğe koydu.

Buna göre, AliExpress, Amazon Store, AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Haritalar (Maps), Google Arama, Google Alışveriş, Instagram, LinkedIn, Microsoft Bing, Pinterest, Snapchat, TikTok, Wikipedia, X (eski adıyla Twitter), YouTube ve Zalando, bugünden itibaren, içeriklerini daha iyi düzenlemelerini sağlayacak dijital hizmetlerle ilgili Avrupa mevzuatına uymak zorunda kalacak.

Yeni Kurallar Nedir?

  • Kullanıcıların etnik kökeni, siyasi görüşü veya cinsel yönelimi gibi çeşitli hassas verilerine dayalı reklam yapılması yasak olacak.
  • Platformlar, kullanıcılara reklamların kimin tarafından verdiği konusunda açık bilgi sağlayacak.
  • Büyük dijital şirketler uyguladıkları hizmetlerin hüküm ve koşullarını faaliyet gösterdikleri ülkenin dilinde, anlaşılabilir ve sade bir dille sunacak.
  • Çocuklar dijital ortamlarda daha fazla korunacak. Bu çerçevede, platformların reşit olamayanların güvenliğini sağlamak için ilave önlemler alması gerekecek.
  • Çocuklara yönelik hedefli reklamlar yasaklanacak.
    İçerikler daha detaylı denetlenecek.
  • Platformlardaki dezenformasyon azaltılacak. Yasa dışı içeriğin yayılmasına karşı ek önlemler alınması şart olacak.
  • Platformlar, kullanıcıların yasa dışı içeriği işaretlemesine imkan sağlayacak. Yasa dışı içeriğin hızla kaldırılmasına yönelik mekanizmalar çalıştırılacak.
  • Dijital şirketlerin dezenformasyonu ve yayılmasını önleyecek tedbirler almak zorunda olacak.
  • Platformların yeni kurallara uyumlarını AB sıkı biçimde denetleyecek.

Bu platformlar kurallara uymazsa ne olur?

DSA’nın kurallarına uymayan çevrimiçi platformlar, küresel cirolarının yüzde 6’sına varan para cezalarına çarptırılabilir. AB Komisyonu’na göre, Dijital Hizmetler Koordinatörü ve Komisyon, “çok ciddi zararları ele almak için gerektiğinde acil eylemler talep etme” yetkisine sahip olacak. Uyum sağlamayı sürekli olarak reddeden bir platform, AB’de geçici olarak askıya alınabilir.