Amazon’un Starlink’e Rakip Olacak Ürünü İçin Yeni Tesis Kuruyor

Çağlar Enes Sezgün
A+A-
Reset

Amazon’un Starlink’e rakip olacak “Project Kuiper” kalkışa yaklaşıyor. Şirket bugün yaptığı açıklamada, girişim için Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde 120 milyon dolarlık yeni bir uydu işleme tesisinin yapım aşamasında olduğunu duyurdu. Amazon ilk uydularını “önümüzdeki aylarda” fırlatmayı ve ardından gelecek yıl ilk müşteri pilot denemelerini gerçekleştirmeyi planlıyor.

Elon Musk’ın Starlink’i gibi “Project Kuiper” de “geleneksel internet ve iletişim seçeneklerinin hizmet vermediği ya da yetersiz hizmet verdiği” bölgelere hızlı ve uygun fiyatlı uydu genişbantı sağlamayı amaçlıyor. “Project Kuiper” 2018 yılında başladı ve iki yıl sonra FCC uydu lisansını aldı. Şirket, kırsal kesimdeki kullanıcılar için kesintisiz geniş bant kapsama alanı sağlamak üzere 3.236 uydudan oluşan bir takımyıldızı oluşturmayı planlıyor. Amazon henüz tüketici fiyatlandırmasını açıklamadı, ancak “satın alınabilirlik “Project Kuiper”in temel ilkesidir” diyerek bütçe dostu planlara işaret ediyor. Şirket ayrıca birden fazla hız / fiyatlandırma kademesi sunmayı planlıyor.

Kuiper’in uyduları 2023 yılı sonuna kadar Kirkland, Washington’daki yeni bir “son teknoloji üretim tesisinde” monte edilecek. Florida’daki yeni tesis uydu sevkiyatlarını teslim alacak ve ticari dağıtım öncesinde son hazırlıkları gerçekleştirecek. Amazon, Blue Origin, Arianespace ve United Launch Alliance’dan (ULA) fırlatma garantisi aldığını söylüyor. Çoğu birim, yeni işleme tesisinin yakınındaki Florida’nın Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan konuşlandırılacak.

Amazon, Kuiper Projesi’nin yaratması beklenen istihdamı övdü. Halihazırda 1.400’den fazla kişinin bu proje üzerinde çalıştığını söyleyen şirket, bu girişimin özellikle Alabama, Florida ve Colorado’da binlerce tedarikçiyi ve yüksek vasıflı işi desteklemesini bekliyor.