46 Bin Yıllık Solucanlar Hayata Döndürüldü

Bilim insanları, 46 bin yıldır Rusya’nın Sibirya bölgesinde donmuş toprağa (permafrost) gömülü olan solucanları hayata döndürdü. Almanya’daki Max Planck Enstitüsü’nden uzmanların yönettiği araştırmacılar, kayıtlara ilk kez geçen bu türe Panagrolaimus kolymaensis adını verdi.

Solucanlar ilk kez, 2018’de Rusya’daki bilim insanları tarafından Kolima Nehri yakınlarında keşfedilmişti. Ancak ne oldukları ve ne kadar süredir buza hapsoldukları tam olarak bilinmiyordu. Uzmanlar, bu yaratıkların Panagrolaimus cinsine ait nematoda (yuvarlak solucan) olduğunu söylemişti. Hayvanların 32 bin yaşında olduğu tahmin ediliyordu.

Ancak yeni yapılan radyokarbon tarihlemesi, bu solucanların yaklaşık 46 bin yıl öncesine ait olduğunu ortaya koydu. Hayvanların canlandırılan en yaşlı çok hücreli canlılar olduğu düşünülüyor.

Nematoda türünün, Buz Devri’nden bu yana uykuda olduğu tespit edildi. Hayvanın bulunduğu toprakların, Buz Devri’nden beri çözülmediği belirlendi.

Araştırma ekibinden Phillip Schiffer, Telegraph’a şöyle konuştu:

”Panagrolaimus nematodaları genellikle 20-60 gün yaşıyor. Hayvanlar anında üremeye başladı. Laboratuvarda bu solucanların bir kültürüne sahibiz. Yani tür yaşıyor ve üzerinde deneyler yapıyoruz.”

Nematoda solucanları, kriptobiyoz adı verilen bir süreçle zorlu koşullarda hayatta kalabilen birkaç canlıdan biri.

PLOS Genetics’te dün yayımlanan araştırmayı yorumlayan nematolog William Crow ise şu ifadeleri kullandı:

”Nematoda türlerinin büyük çoğunluğu tanımlanmamış durumda. Yaşlı Sibirya solucanı, o zamandan beri soyu tükenmiş bir tür olabilir. Ancak henüz kimsenin tanımlayamadığı, yaygın olarak görülen bir nematoda da olabilir.”

 Bu solucanların biyolojisi incelenerek insan biyolojisini dondurmaya bir adım daha yaklaşılabileceği düşünülüyor.

İlgili haberler

God of War Ragnarok PC’de Bulmaca İpuçlarını Kapatma Seçeneği Geldi

Krafton, Tango Gameworks’ü Neden Satın Aldı?

Meta CEO’su Zuckerberg, Apple’ın Ürün Stratejisini Eleştirdi