2024 Nobel Ekonomi Ödülü, Daron Acemoğlu’na Verildi

Büşra Koça
A+A-
Reset

2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nün kazananları açıklandı: Türk asıllı ünlü ekonomist Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson bu prestijli ödüle layık görüldü.

Her yıl insanlığa önemli katkılarda bulunan isimlere verilen Nobel Ödülleri, geçtiğimiz hafta fizik, kimya, edebiyat ve barış kategorilerinde sahiplerini bulmuştu. Bugün ise sıra ekonomi alanına geldi ve 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nün kazananları ilan edildi.

Bu yılki ödül, üç başarılı ekonomiste verildi. Özellikle dikkat çeken isim Türk-Amerikalı Daron Acemoğlu oldu. Onun yanı sıra, Simon Johnson ve James Robinson da ödülü paylaşan isimler arasında yer aldı.

Toplumsal kurumlar ve refah üzerine çalışmalarıyla öne çıktılar

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Nobel Komitesi, Acemoğlu, Johnson ve Robinson’un toplumsal kurumların bir ülkenin ekonomik refahı üzerindeki etkisini derinlemesine ele alan çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Acemoğlu ve Johnson, çalışmalarını ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) yürütürken, James Robinson ise Chicago Üniversitesinde araştırmalarına devam ediyor.

1967 İstanbul doğumlu olan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, dünyanın en saygın ekonomistlerinden biri olarak kabul ediliyor. York Üniversitesinde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri alanında lisans eğitimi alan Acemoğlu, yüksek lisans ve doktorasını Londra Ekonomi Okulunda tamamladı. 1993 yılından bu yana MIT’de görev yapan Acemoğlu, burada ekonomi profesörü olarak çalışıyor.